Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
10546
View
151
Reply

[Tempatan] Persis Mat Saleh-empat dari tujuh anak dilahirkan dengan penyakit albino

[Copy link]

Author: JohnyEnglish    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2021 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Screenshot_20210619-233340~2.png
Pasir Mas: "Mereka sangat istimewa dan anugerah terindah dari Allah buat saya," kata Suzita Zakaria berhubung empat daripada tujuh anaknya yang dilahirkan dengan penyakit Hidradenitis Suppurativa atau albino.

Suzita, 37, berkata, selain dilahirkan dengan penyakit albino, empat anaknya itu Muhammad Adam Harris,7, Muhammad Azim Hafiz, 6 dan pasangan kembar, Muhammad Aiman Haziq, 4 serta Muhammad Amirul Haziq, 4, mereka mempunyai masalah penglihatan iaitu silau yang menyebabkan mereka tergolong dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU).

Bercerita lanjut, Suzita yang menetap di Kampung Jejuluk, di sini mengakui terkejut selepas melahirkan anak keempat kerana pertama kali mendapat zuriat yang menghidap penyakit albino.

Bagaimanapun, Suzita berkata, doktor ada memberitahu kemungkinan dia mendapat zuriat dengan penyakit sama jika hamil anak kelima dan seterusnya, menyebabkan dia lebih bersiap sedia.

"Anak pertama hingga ketiga saya normal dan disebabkan itu terkejut apabila yang keempat (Muhammad Adam Harris) menghidap albino.

"Saya ada lakukan ujian imbasan dalam tempoh kehamilan tetapi doktor hanya dapat mengesan jantina, bukan penyakit berkenaan.

"Jadi, saya hanya tahu mengenainya selepas melahirkan mereka namun terima ketentuan itu dengan reda," katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurut Suzita, memang ada individu sekeliling yang hairan apabila melihat empat anaknya itu hingga membuat andaian mereka menghidap penyakit kronik seperti leukemia dan tidak cukup darah.

Bagaimanapun, Suzita bersyukur kerana keempat-empat anaknya itu sihat dan bebas daripada penyakit kronik.

"Biasalah, ada orang akan memandang pelik malah tiga anak saya yang normal juga ada bertanya pada peringkat awal dulu kerana menyangka adik mereka sakit.

"Sebagai ibu, saya cuba terangkan kepada anak-anak dan Alhamdulillah, mereka dapat menerima adik mereka dengan baik.

"Sejak bayi lagi anak-anak sudah didedahkan dengan matahari walaupun kulitnya begitu dan mereka sihat, tiada penyakit atau sebarang alahan kecuali masalah silau.

"Mereka perlu gunakan cermin mata. Saya dan suami pula harus membawa empat anak kami itu bertemu pakar mata sekurang-kurangnya tiga kali dalam setahun untuk pemeriksaan lanjut," katanya.

Menurut Suzita, dia tidak sangka kisah empat anaknya itu mendapat perhatian netizen selepas sepupunya, Muhammad Faisal Muhammad Yusoff, 18, memuat naik video di TikTok.

"Saya dan suami terkejut apabila dapat tahu kisah anak tular kerana tiada niat ke arah itu (tular).

"Bagaimanapun, saya bersyukur dan anggap ia rezeki buat anak istimewa jadi dikenali dalam sekelip mata," katanya.

Sementara itu, Muhammad Faisal berkata, dia memang rapat dengan anak kepada sepupunya itu sejak mereka kecil lagi.

"Mereka tinggal di sebelah rumah saya jadi kami kerap bertemu satu sama lain. Mereka memanggil saya dengan gelaran Pok Sa dan ikutkan saya pernah kongsi kisah mereka di TikTok sebelum ini.

"Cuma, video baru-baru ini meraih tontonan jauh lebih tinggi hingga membuatkan lebih ramai netizen mahu tahu lebih lanjut mengenai kisah empat beradik itu," katanya.

Disiarkan pada: Jun 19, 2021 @ 8:02pm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sama mcm jiran aku dl..dari 5 anaknya..3 albino..ms aku nmpk dl pun pelik..sbb 1st time nmpk albino..tp aku tak pernah tanya la klau borak2..bt2 mcm tak tahu..bkn rmbut je putih kening2 pun putih..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Otomatik nampak comel kan bila rambut blonde kulit putih persis kokosen.

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 12:47 AM | Show all posts
kebesaran tuhan
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan adik2 semua tidak tahu, albino ini ada masalah mental juga..

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
ular yg kaler kuning tu albino jgk kan...
sambung balik psl bdk ni..alah comelnya mcm mix plak..
pastu albino ni camna xleh kena panas ke? i pnh jmpa bdk laki bsr ni dlu..putih giler..putih yg mcm fragile jer bdn dia nmpk i..i rasa adk tu albino jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat tempat aku ni ade seorg budak lelaki dah sekolah menengah albino gak.. Tp family dia India.. Mmg nampak bulu roma kat tgn pun putih.. Kening x yah ckp la.. Putih melepak tp ckp tamil...hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:21 AM | Show all posts
comel2 pl bila tgk kan..dl akk pernah terserempak sorang perempuan albino..dah kahwin siap dpt anak lelaki tp anak normal .tgk suaminya org biasa lah..comel jer tgk.mcm suaminya kahwin dgn mat salih gitu..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adelea at 20-6-2021 01:32 AM
ina_na replied at 20-6-2021 01:13 AM
Kat tempat aku ni ade seorg budak lelaki dah sekolah menengah albino gak.. Tp family dia India.. Mmg ...


Albino ni kecacatan genetik kan ?
Dan di warisi juga

A defect in one of several genes that produce or distribute melanin causes albinism. The defect may result in the absence of melanin production, or a reduced amount of melanin production. The defective gene passes down from both parents to the child and leads to albinism.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Comel je sume..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat sekolah Meols dulu ada student albino. Kesian sgt x boleh join aktiviti sbb x boleh kena panas. Tp putih melepak camni la idaman org Malaysia dan founder2 timbang kilo. Eh tiberr
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:46 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 20-6-2021 01:05 AM
Jangan adik2 semua tidak tahu, albino ini ada masalah mental juga..

Masalah mental ni semua manusia ada tak kira albino atau tak
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
pnah ade jiran anknya albino. tp time tu zman knak2 riang so ingatkn ank kokosen diambil jd ank angkat sbb tgk mak ayh org melayu. takut nk bkwn dgn bdk tu sbb takut dia ckp omputeh
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Comelnya..

Dulu masa sekolah ada 2 beradik lelaki albino. Mmg putih semua la. Silau jugak, pakai cermin mata..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:09 AM From the mobile phone | Show all posts
comel2, zaman dulu albino ni org heran lah skrg rasa biasa je kot, gigih mak dia beranak lg wlu tau anak bakal lahir mungkin sama juga
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye memang comel
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:34 AM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 20-6-2021 01:30 AM
Albino ni kecacatan genetik kan ?
Dan di warisi juga


yg iols tahu albino ni sebab kulit dia x de melanin mcm manusia biasa.. melanin ni yg akan tentukan warna kulit kita.. so side effect dia x de melanin ni akan tiada juga protection untuk kulit dari sunlight so that's why dorg kene pakai sunscreen or maybe ada specific cream sebagai protection.. kalau x senang kene kanser kulit.
iols rasa zaman skrg inject putih ni di inspirasikan oleh albino la.. tiada melanin so kulit akan putih melepak.. ada porumer ckp maybe tin eina salah sorg yg amik injection mcm ni sebab sheols selalu apply sunscreen takut kanser..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:38 AM From the mobile phone | Show all posts
mata kita juga ada melanin.. dia. mcm. protection

kalau buat rawatan laser.. mata org coklat sebenarnya berwarna biru... buang lapisan. melanin tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Comelnya mcm caucasian gitu.

Masalahnya hidradenitis suppurativa tu albino ke? Rasa mcm tak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 04:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Rapat betul jarak umur anak dia..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list