Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
532
View
10
Reply

Siapa pernah kena judge dengan makcik bawang bila diorang tau kau belum ready nak dapat anak?

[Copy link]

Author: LipasComel       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-4-2021 08:46 AM | Show all posts |Read mode
Aku dah almost 1 tahun kahwin, so biasa la orang baru kawin ni kena soalan2 killer bila nak mengandung ni. Tapi yang menyirap tu bila mak aku sendiri pun tak pernah tanya soalan mengandung ni dekat aku, makcik opis pulak sibuk2. Tanya bila nak mengandung bagai. Honestly aku dengan husband belum plan untuk dapat anak dalam masa terdekat. Mainly sebab financial.
Untuk newly wed couple yg baru kerja 3-5 tahun, duduk dekat bandar, mmg tahu sakitnya nak maintain financially. Nak ada anak memang belum mampu. Tapi kau orang tahu je la bila cakap dengan makcik2 ni, modus operandi dia "anak itu rezeki", "nanti dah ada anak, tuhan bagi rezeki lagi banyak".

Aku bukan orang yang menidakkan soal rezeki tuhan bagi ni. Tapi aku lagi percaya usaha dulu, baru tawakal. So aku prefer untuk stablekan financial, baru aku fikir soal anak. Tuhan kalau nak uji dengan wang ringgit tu bila2 masa je, and my husband and I belum ready nak hadapi dugaan wang ringgit lagi. Aku jugak berharap bila aku dah ready untuk ada anak, aku tak menyusahkan sesiapa, as in aku takde la terpaksa merayu2 pujuk my mom ke my mother in law ke untuk jaga anak aku. Aku mampu hantar dia dekat daycare yg trusted. Aku mampu bagi dia good education, aku mampu bagi dia good foods. Itu goal kami suami isteri bila kami dah ready untuk dapat anak.

Lagi pun kami husband and wife percaya, marriage is beyond bearing a child. We cherish the moment we have together, jadi anak tu bukan number 1 priority. As long as we are happy and have each other, we are contended enough.

Tapi itu la, makcik2 bawang opis ni mana paham benda2 mcm tu. Semak tau. Kau orang ada pengalaman yang sama tak macam aku?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-4-2021 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
TT kerja office kerajaan ke?

I dulu pun lambat dapat anak....
Dah 2 tahun kahwin baru pregnant..
Family tak pernah tanya, kawan2 kerja lagi la tak ambil tau nak tanya...

I pun jenis tak bertanya orang...
Bukan tanya pasal anak je, apapun hal yg bersifat peribadi bagi I, I malas nak tanya...
Sampai kawan baik I cerai pun I tak tanya...
Dia tak cerita, sampai sudah la I tak bertanya walaupun I dah tau dari org lain...

Kenapa nak tanya?
Depa cerai, kita kena potong gaji ke?
Begitulah konsepnya... Kenapa tanya bila nak ada anak?
Bila depa ada anak kita kena belikan susu anak depa ke?

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2021 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Anggap jelah pertanyaan depa tu cara utk

berseloroh..biasala org tua lagi2 kalo

acik2 kampong kurang pelajaran yg suka

banding berlumba kehidupan

Soalan2 lazim in our life:

1. Dah abis spm sambung blaja ipt mane

2. Dah abis blaja dpt keja apa..gomen ke private

3. Dah keja bila nak kawen

4. Dah kawen bila nak ada anak (ur story)

5. Dah ade anak bila nak tambah lg

6. Da tambah anak tak kan 2 jer

7. Anak blaja mana dpt no. brape

8. Anak da kawen bila nak bercucu

9. Etc

In conclusion dats life
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:15 PM | Show all posts
ramai yg ade pengalaman mcm ni termasuk aku,
aku sokong tindakan ko,jgn jd mcm sesetengah org yg beranak ramai last2 xreti nk jaga,anak tunggang langgang,
mmg anak tu rezeki,dan mmg ada rezeki dia,tapi apa yg kita nak kualiti dlm membesarkan anak
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:17 PM | Show all posts
tagas replied at 6-4-2021 04:32 PM
Anggap jelah pertanyaan depa tu cara utk

berseloroh..biasala org tua lagi2 kalo

5. Dah ade anak bila nak tambah lg (anak pompuan
6.Bile nak tambah anak lelaki
7. Da tambah anak tak kan 2 jer




yg aku pelik,xde plak tanya,dah ada sorg isteri,bila nak tambah isteri lagi .....
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:18 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 6-4-2021 02:38 PM
TT kerja office kerajaan ke?

I dulu pun lambat dapat anak....

org ppuan susah nk jwb soalan2 mcm tu,

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 6-4-2021 04:32 PM
Anggap jelah pertanyaan depa tu cara utk

berseloroh..biasala org tua lagi2 kalo

I pernah jumpa pakcik bawang dengan selamba tanya "gaji berapa?", "bulan2 bayar kereta berapa?", "simpan bulan2 berapa?"....
I was like.......... #$@?*+/-':#'

My parents tak pernah tanya soalan2 pakcik tu..... Dr i mula kerja sampai sekarang, tak pernah tanya tak pernah tau i gaji berapa, hutang berapa, simpan berapa...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 7-4-2021 07:27 PM
I pernah jumpa pakcik bawang dengan selamba tanya "gaji berapa?", "bulan2 bayar kereta berapa?", " ...

How ironic kan???? For someone who claimed bukan dari kalangan bawangrangers, you always seem to stumble upon them????

Nak bubble pun agak agak ler



Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 6-4-2021 02:38 PM
TT kerja office kerajaan ke?

I dulu pun lambat dapat anak....


Jenis tak bertanya org????harlowwwwww????Takda makhluk yg lebih kaypoh nak mamps dlm board nee selain hang...

So please jgn nak buih....

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 10:14 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 7-4-2021 07:27 PM
I pernah jumpa pakcik bawang dengan selamba tanya "gaji berapa?", "bulan2 bayar kereta berapa?", " ...

Anggap jelah pertanyaan tersebut sbg panduan maybe utk dia nasihat kan anak nya
tgk anak org tu pandai urus duit bagai cth nye

maybe dia nampak u bagus bleh jadik contoh
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2021 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 8-4-2021 10:14 AM
Anggap jelah pertanyaan tersebut sbg panduan maybe utk dia nasihat kan anak nya
tgk anak org tu p ...

I bujang masa tu baru sangat kerja...
Cuma ada kereta sebiji bayar down payment habis duit saving ms tu....
Senang citer, tu bapak ex BF I yang tanya...
Lepas tu kami terus putus sbb i tanya dia kenapa bapak dia tanya soalan2 mcm tu, apa hak bapak dia nak amik tau bla3x dia bengang i tak suka bapak dia terus kami putus...
Syukur la kan.... Hahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list