Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
5405
View
142
Reply

Kekerapan ke rumah mertua

[Copy link]

Author: Juwita2020    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-9-2020 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku baru jer 2 tahun berkahwin. Aku dr kl pindah ke kg suami. Terpaksa la berhenti kerja, tapi cuba cr juga kerja kat kg suami.... Peluang Pekerjaan xde kat sini. So jd suri rumah buat la  biz online kecil2an.. Rumah kami dengan mak mertua dekat je... Dlm 15min.

Rutin kami setiap hari, suami balik keje, lps maghrib g rmh mertua. Aku ok je dekat sana. Xkisah pun kena buat keje rmh. Dh biasa kan. Tapi lately aku dgr suara2 sumbang ckp aku just dtg rmh mertua dgn laki. Siang x reti nak jengah rmh mertua.

Aku dok menung pk.... Dtg setiap mlm tu pun xok lg ke. Wekend 2minggu sekali ada je lepak sana dr pg ke malam. Bt kerja rmh mcm biasa. Masih kurang ke.... Aku dok menung pk..

Paling aku terasa, suami aku sendiri ckp dia kecewa. Sb aku just pergi bila dia bw. Aku x g sendiri. Mengalir airmata aku sb suami aku kecewa dgn aku. Xde sedetik pun rs xselesa kat sana. Cuma bg aku setiap malam g dh ok. 2minggu sekali lepak sana dr pg ke mlm dh ok.

Rupanya yg aku rs ok...... X ok. Xcukup lagi. Mmg la aku xde la berjasa mana pun... Tapi bagi aku, x mudah menantu nak g rmh mertua hari2 setiao mlm, kol 12mlm ke 1pg baru balik.

Hidup ni, sebenarnya kita tak mampu memuaskan hati semua org. Termasuk suami sendiri. Aku kecewa sebab dia kecewa dengan aku. Luluh hati aku seorang isteri...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-9-2020 02:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Solusinya kepada kekecewaan itu, cuba pergi atas inisiatif sendiri tanpa suami yang bawa. After all ibu bapa mentua harus disayangi spt ibu bapa sendiri juga. Kalau orang highlight kamu cuma ke sana bila dengan laki, then rectify it. Tak susah pun kan nak jengah dgn sendiri, lain lah tiada kenaikan atau tidak reti driving.

Parents in law happy, suami happy, kamu pun happy. Selesai masalah tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 03:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Emmm.. ko dah sgt sgt ok dah.. montua  ko yg too demand.. adekala uah layan laaa prangai mentua ni.. asyik tak puas ati aje.. aku ni dulu mak tua ckp byk aku ckp kat somi pi kawin lain.. kawin la  dgn indon ke suh jd bik terus duk ngan mak hang.. aku yahooo.. leh buat ape yg aku suke.. raye pun tak payah balik dah.. laki aku terus diam..

Sis kena ingat mmg dia mak kita juga..tp anytime je dia restu kalo somi nak kawin lain
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 03:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak tua aku laa.. kalo nantu pompuan semua dikomennya tp nantu jantan semua ok wpun hadoo.. so nmpk tak permainan dia kat sini.. dis takut anak pompuan dia jd jando.. anak lelaki ape k8sah
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 03:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Satu lg . Aku jd sasaran dibulinya.. asyik suh balik.. siap tamye minggy sudah buat ape.. minggu lg sudah buat ape.. anak dia lgsg tak balik kelantan rumah mak tua even time raye takpe pulak.. aku emmkan ajo..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 03:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Ade sekali tuu mulut aku sekali jahat.. terus ternganga diam terus dia dgn anak anak pompuan dia.. bg aku laa sesekali kena blasah jugak..



Khas utk tt.. jgm tiru cara aku.. sbb aku ni lain..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada aku okla tu tetiap malam dah ke sana. Siang kita uruskan rumah kita.. Watpe laki ko nak ko dok umah mak metua ko ke siang2?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 05:28 AM | Show all posts
Ok dah tu..tiap mlm ke sana takkan siang hari pun nak bertunggu tangga rumah org

I ke rumah mentua 1-2 kali seminggu...sebabnya walaupun mentua suka kita dtg jenguk muka tapi i rasa terlalu kerap pun menyusahkan kita dan juga mentua...no privacy...like xde keje lain ke selain dok bertunggu tangga rumah org hari2..iols wfh so seminggu sekali pun dah dikira ok sgt...my mentua pun bukan jenis mengharap kita dtg selalu, yela kalau selalu dtg apa je benda yg nak sembang...so i kumpul topik2 sembangan sampai next visit

Anyways i kat rumah mentua tak tolong buat apa2 sgt ya...dtg sembang2 je tanya khabar sambil minum teh atau mkn kek..dia bukan jenis membuli or mengharap menantu buat kerja wpun umur dah 70s...dia yg hidangkan minuman unless i paksa nak buat sendiri...unless bila dia xleh jln sbb kaki sakit baru iols tlg vacum rumah dan basuh pinggan mangkuk...sekali sekala masakkan utk dia...itupun dia dah cukup bersyukur



Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 05:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Slow talk la dgn suami nape dia nak rasa kecewa pulak. Setiap malam pegi rumah mak mertua dah kira ok sgt tu. Ingat bini ni org gaji ke nak paksa2
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Suara2 sumbang yg bercakap tu dtg dr mulut sapa tt? Ipar duai?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa kena g sana tiap malam? Satu lagi yg kena g umah mertua setiap minggu?

Tahlah sebab iols byk sgt kerjaan  kat umah nak buat, so kalau asik g umah orang bila nak siapkan umah sendiri?
Mcm sabtu ahad kalau takde g mana iols lebih suka duk umah sental bilik air, kemas bilik asingkan baju tak pakai. Kemas dan deko rumah.
Rasanya hari2 kerja rumah berlambak dahla iols work from home so mmg byk keje ya.Suami plak kerap out station.

Kadang sabtu ahad tu juga hari nak bermalas2 or hari pi soping ke makan kat luar bagai.
Takat sebulan sekali ok lg la tapi tiap minggu takleh la dahla iols pun kadang sabtu ahad ade part time keje so org nk kata apa lantak je.
Selalu gak kena perli pasal tak balik kg tiap minggu alahai yg perli tu bujang takde komitmen takde sapa2. Bolehla kerap balik, org ada famili ni susah skit tu belum lg anak ade kelas itu ini hari sabtu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak mertua uols sunyi ke?
Dia dok sorangnke?
Kalau dia dok sorang..skali skala.uols dtg siang..sembang sembang masa sarap.ke apa..

Mcm mak iols..dia suka kalau orang tak datang rumah..sebab dia slalu makan ubat jadi slalu nak tido je..hahaha..mmg tak sedor kalau tido  lepas makan ubat
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
TT buat apa tiap2 malam kat rumah mertua?
Menumpang makan malam masakan mertua ke?

Dan suara2 sumbang tu suara siapa?
Mertua, suami dan seluruh ahli keluarganya?

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 08:55 AM | Show all posts
jangan dihairankan suara sumbang tu. lagi pikir lagi sakit hati. karang kalau siang malam pergi rumah mentua, orang cakap kuat menempel plak. lagi sakit hati kan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 09:01 AM | Show all posts
ape lg mintak cerai la

kan @menakkautau kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang ko dibeli utk menghambakan diri 24 jam utk laki ko n famly dia?  Kemon dik juwita. Jangan biar org cakap ko belum buat yg terbaik..ko sudahkan jadi yg terbaik mengikut cara ko. Semoga ko terus tabah n pekakkan je telinga ko. Baru dua tahun ni. Boo layan je..Nnt lama2 ko ok la.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 10:58 AM | Show all posts
tak payah nak advice good good

mintak cerai jer tu jln yg terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 11:29 AM | Show all posts
dah bertahun i tak gi rumah mertua. somi pun dah mmg keje dengan famili jumpa hari2 mak dia.

i sampai declare i dengan anak i takde family kat sini.hahhaah

tah la kalau asek pikir cakap orang, sape nak jaga hati sendiri..

kene sekolahkan sikit mulut2 yg kecewa dan menyebut2 tu.hahaah. i pun belum sempat sekolahkan mereka. lebih pada silent treatmenet jek.

perempuan yg benti kerja lepas kahwin or beranak ni dah dikira pengorbanan terbesar ye
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 11:38 AM | Show all posts
iols pulak ada masalah lain, baru kahwin nak masuk 2 bulan, rumah mak mentua dalam 20 mins dari rumah kiteorang.
masalahnya mader in law iols ni hmmm, tiap tiap hari nak melepak kat rumah kite. iols ni wfh,  takat layan gituh gituh boleh la, jangan nak harap 24 jam menghadap mader. bila masuk rumah asyik buat spot cek tanya kenapa itu takde ini takde. rimas iolss, sampai buat gaduh laki bini. tiap kali mader in law datang mesti gaduh!. tak paham iols. baru 2 bulan kawin ko nak umah perfect macam istana ke? basic item dah ade tapi tak pernah nak cukup kat mata mader.  STRESS!!
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2020 11:46 AM | Show all posts
dengan ex dulu, mertua pun duduk kl.. tapi kita balik every saturday duduk satu malam..
kadang tu i balik kejap lepas tu i keluar balik dating ke, pegi buat rambut, kuku segala.. petang sikit balik la semula..

i tak pernah balik rumah mentua tanpa suami.. memang la tu pun mak pak i juga tapi still rasa awkward..

dengan hubs sekarang lagi la.. kampung lain negeri.. memang jarang sesangat lah..

suami tt kena faham.. dah cukup ok tiap hari nak jengah, siang hari nak pegi buat apa? jumpa hari hari ada ke lagi benda nak sembang?

kita pun ada kerja nak buat walaupun suri rumah kan.. tak kan nak menempel kat situ je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list