Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4782
View
125
Reply

Tak Sampai Sebulan, Penyewa Diberi Notis 24 Jam Keluar Rumah Kerana Tak Sekaum

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-8-2020 02:18 PM | Show all posts |Read mode
Kecewa, terkilan, jelek. Perasaan bercampur baur apabila disuruh keluar oleh tuan rumah atas alasan kaum.


Menerusi hantaran pengguna Facebook, Diivek Suppiah baru-baru ini kesal apabila diberi notis 24 jam hanya selepas 13 hari menyewa di sebuah bilik di Subang SS13 pada awal bulan ini.








Katanya, dia menempah bilik itu pada bulan lalu dan membayar wang deposit mengikut perjanjian.


Namun, tidak sampai sebulan menyewa di situ, dia menerima pesanan ringkas daripada tuan rumah berkenaan yang mengarahkannya segera berpindah keluar.

"Hai, selamat pagi. Maaf, saya ingin memaklumkan selepas berbincang dengan ahli keluarga dan rakan kongsi, kami memutuskan untuk menyewakannya kepada penyewa Cina sahaja.

"Jadi, tolong kosongkan bilik utama hari ini juga. Dan saya akan jumpa anda esok jam 11 pagi untuk cuba menyelesaikan semua masalah. Terima kasih," tulisnya kepada Diivek.











Diivek akui berketurunan India, dilahir dan dibesarkan di Malaysia. Namun, tuan rumah sepatutnya dari awal memaklumkan hanya mahu penyewa berbangsa Cina.

"Anda menjangkakan saya untuk keluar dengan hanya memberi notis sehari? Anda fikir saya ada banyak masa lapang untuk berpindah ke sana, sini? Jelas menunjukkan anda seorang yang rasis.

"Saya benar-benar kecewa dan marah. Semua bangsa berhak dilayan dengan hormat dan saksama. Dan saya berbangga menjadi seorang India Malaysia," katanya.
















Kredit foto: FB Diivek Suppiah




Tegas Diivek, dia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pemilik rumah berkenaan kerana mereka sudah menandatangani perjanjian sewaan. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 14-8-2020 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ambik je tindakan. Ingat senang nak pindah sehari?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia mmg nak saman kan.
Skrg dia baru tau perangai rasis Dapig.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 02:46 PM | Show all posts
bodo

state la awal2 ko nak kaum ko je ke, kulit putih je ke, mata sepet je ke, tak cebuk je ke

so that org yg tak sekufu macam ko nak tu tak hadap la nak sewa

again, bodo

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
pkr vs Dap ke ni?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
siapa kata melayu rasis?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 02:55 PM | Show all posts
untuk kawan2 india korang kena tau ada lagi yg rasis mcm ni di malaysia walaupun dkt luar ckp depa di tindas org melayu
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Bkn senang nk cari rmh/bilik sewa yg sesuai. Kot ye pun nk halau, bg la plg kurang sebulan notis. Xkn xde lgsg courtesy landlord nih. Ambik je tindakan, biar landlord tu merasa
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
saman je sepet ni.. biar padan muke.. selalu ckp org racist.. dorg sendri racist x pikir plakk
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah faham maaaa{:sing{:sing{:sing
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak pembersih dia ni..
Kira untung la dpt penyewa mcm ni drp kaum ko berak pun tak basuh
Hancing tau tak
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:08 PM | Show all posts
Agreement dah sign kalu, kenalah kasi effect itu agreement. Agreement kata kena bagi satu bulan notice kalu, kena lah bagi satu bulan notis. :S

Agreement tak ada kata berapa lama tempoh notis kalu, maka tempoh notis adalah ikot kekerapan membayar sewa i.e. sewa bayar sebulan sekali, tempoh notis adalah sebulan, sewa bayar secara mingguan kalu, tempoh notis adalah seminggu.........

Tapi memang ada kaum yang prejudis dengan kaum India. Tak salah Maideen kaum yang prejudis ini ada di Papua New Guinea.

Kaum ini sering berpesan pesan sesama mereka pesanan ini :

"Dan apabila berjumpa oleh mu orang berketurunan India dengan ular maka pukul lah oleh mu orang berketurunan India  itu (yakni dengan kayu). Dan setelah itu (yakni setelah memukul orang keturunan India itu) baru lah kamu pukul ular itu pula. Dan janganlah kamu khawathir kerana itu adalah lebih afdol (yakni baik) untuk mu!"

Mungkin kita takajut dengan kaum dari Papua ini tapi, itulah budaya mereka. Bak kata orang, It's a way life.....

Wallahualam.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:08 PM | Show all posts
cantik nya bilik sewa heols. kemas. masa iols baru kerja ada tilam single jek selai. almari pun takda. dah ada duit baru beli huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:17 PM | Show all posts
first time nak sewakan bilik la tu, lupa letak "CHINESE ONLY"
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Maideen. replied at 14-8-2020 03:08 PM
Agreement dah sign kalu, kenalah kasi effect itu agreement.  Agreement kata kena bagi satu bulan n ...

I kenal ramai orang dari Papua New Guinea. I rasa your quote tu salah. Sila kembali ke Papua New Guinea dan dapatkan quote yang betul.

Wallahu'alam.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:46 PM | Show all posts
Saman je selagi boleh. Kita ni boleh je hidup sama2 dengan aman tapi cara mereka je buat kita tak harmoni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:47 PM | Show all posts
Zeatyisaac replied at 14-8-2020 03:41 PM
I kenal ramai orang dari Papua New Guinea. I rasa your quote tu salah. Sila kembali ke Papua New G ...

Mungkin kaum dari Afrika kot.........

Wallahualam.


Maideen~Nasib baik dah qualify "kalau tak salah"........Prrrrrrrrrrrrrrrpffftght


Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 03:54 PM | Show all posts
non-bumi selalu kata mereka hidup tertindas di malaysia,
kemudian mainkan sentimen perkauman...

tapi hakikatnya yang selalu ditindas kat malaysia ni adalah indians..

cina hidup aman2 aja, malah ramai yang jauh lebih aman dan kaya raya berbanding bumi..

tapi bila tak dapat apa mereka nak (gagal masuk ipta contohnya) dia punya rasa tertindas tu seolah-olah jews yang ditindas hitler..punyalah dramatik...hujung2 bila masuk alam pekerjaan, kaum dia juga lah yang tak nak india dan ambil melayu tapi dibayar gaji rendah...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Perangai diaorg ni ramai dah tau.. Kat ofis2 yg ramai cina ko tgk laa.. Kalau boss cina diaorg akan tolong sesama cina laa.. Melayu plak x sedar diri konon2 kita kena adil laa.. Samarata laa.. Cehh padahal cina selamba je tolong set2 diaorg.. Bagi kpi bagus naik pangkat gaji lebih.. Melayu plak x nampak2 lagi.. Aiyooo
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Saman bebanyak.. benci betul org racist ni. Anak aku pra sjkc pun kena dek prangai makbapak bodoh racist sampai ke tua menurun ke anak. Budak kelas anak aku tak bg kawan2 kelas kawan ngn anak aku. Siap ckp anak aku perempuan melayu pkai tudung tu kawan setan. Balik anak aku cite. Aku call cikgu sekolah, esok nye cikgu siasat n budak tu mngaku. Masa balik sekolah aku jumpa mak budak tu bila tanya dia tak mengaku ajar anak mcm tu. Aku pggil anak dia,, menyorok blkg mak dia, anak dia mngaku. Mmg aku bg mak dia kat situ. Kenapa nk rosakkan fikiran budak2. Dari kecik ajar benci dah besar jadi ape pd anak2. Kalau racist warna kulit aku tak kisah. Ni bab agama. Kau nk anut agama ape pun xkisah kat malaysia pasepa nk ckp agama lain setan2 bagai. Aku ckp kat dia aku nk bw hal ni ke ppd n report polis. Mak dia terus peluk anak dia ckp tlg kesian lah kat anak dia kecik lagi. Tau pun takut. Yg dia buat anak aku sampai xnk ngaku dia melayu,, nk ckp dia cina kalau tak org xkawan tu takpe. Yg geram dorg ni iban. Cam harey perangai org racist ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list