Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1998
View
59
Reply

Bekam? Berkesan ke Tak?

[Copy link]

Author: manjalara_01    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-8-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam semua. Hr tu perawat i kata elok kalau i bekam sebulan skali. U all pernah cube x? Siape2 yg pernah sakit terkena sihir tp x baik2.

Mcm mana berkesan? Ok yg pernah cube bekam ni pun bleh kongsi pengalaman. Ape pulak pendpt Dr Ipes tentang rawatan bekam pd kesihatan badan?


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-8-2020 03:40 PM | Show all posts
tak berani la nk bebekam ni, tambah2 musim covid ni...
aritu ada viral psl terkena jangkitan semasa bebekam kan, terus menanah satu badan org tu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Best.. Tambah kalau bekam angin.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 03:59 PM | Show all posts
nk tanye la jugakk.org kate bekam ni buang darah kotor..ke perumpamaan je..came ye tau darah mane kotor ke tak?..sebab darah lalu tempat same semua
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bekam ni rawatan alternatif, mengeluarkan darah kotor, angin.

Okay je tapi kena pastikan cawan dan alatan digunakan adalah bersih. Masalah timbul bila ada infection like tidak bersih.

So bukanla sbb kaedah bekam tu tapi pengendali yg melakukan bekam tu.

Somehow klu TT buat sharela pengalaman ya. But carefully. Pastikan sop terjaga jika nak buat time gini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-8-2020 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 4-8-2020 08:10 PM
Bekam ni rawatan alternatif, mengeluarkan darah kotor, angin.

Okay je tapi kena pastikan cawan da ...

I x brani buat sbenarnya. Kecuali kalau ade service mcm nu kat hospital ke then i confident la bersih.

Just that i rs mcm terdesak nk sihat. X tahan nak tanggung sakit lama2. Duit lg nk kena kluar..u all yg sakit jangka pjg ni sure phm. Lg2 kes2 kena sihir.

Aduh smlm buat rawatan ruqyah. Rs sebak sgt sbb dah lebih 10 tahun suffer tp masih sakit. Berderai air mata..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 8-8-2020 12:27 PM
I x brani buat sbenarnya. Kecuali kalau ade service mcm nu kat hospital ke then i confident la ber ...

I feel proud with u manja. Bukan calang la org boleh handle ni. I doa org yg hasad dengki kat you ni Allah jahanamkan dia kat api neraka. I xtau how i nak suggest. Tapi ive seen it.. dua aunty I. Ni masa i kecik.. satu kena sampuk sb dia amek buah and makan kat kuil. Dia sampai boleh lompat pagar rumah. Bertahun tahun sampailah kawen.. and now alhamdulillah. Yes take years and hanya diri sendiri boleh lawan.

Another one, xtaulah apa... Bertahun tahun juga sama juga dah kawen baru baik.. tu pun kdg tetiba kena..and sampai skrg dia boleh sense jika ada yg x kena.

I xtau sbb kena sihir atau x. But since i lihat sendiri so i percaya benda ni wujud. Setan iblis ni hanya nak menyesatkan kita, melemahkan kita.

Yes dgn amalan solat, doa dan rawatan sesuai Insyaallah.. but semangat U. Semoga Allah beri u kekuatan.

Klu dlm aspek perubatan, mybe all i cam suggest medical check up rutin.. check Bp u maybe, glocose or yg sesuai. Mybe vitamins and makanan yg pastikan u bertenaga. I know easy to say sabar and don't give up... but i still have to say it... kekuatan all ada dlm diri u. Keep fighting. Hanya Dia yg maha berkuasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 02:17 AM | Show all posts
waalaikumussalam
cupping ini adalah cara medieval dalam bidang perubatan
jika kita google, macam2 keluar
di hari ini, kita tidak lagi guna cupping medically

tetapi perlu diingat, cupping adalah sunnah RSAW.
saya tidak pernah ingin untuk melawan saranan RSAW.
jadi, mungkin ada kebaikannay yang kita belum dapat tunjukkan in research or scientifically
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:26 AM | Show all posts
sarah82 replied at 4-8-2020 02:50 PM
Best.. Tambah kalau bekam angin.

Best ye teringin nak buat...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:28 AM | Show all posts
ipes2 replied at 9-8-2020 01:17 AM
waalaikumussalam
cupping ini adalah cara medieval dalam bidang perubatan
jika kita google, macam2  ...

Atlit Olimpik rajin kan cupping ni paling ketara swimmers...nampak bekas cups segala...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-8-2020 02:17 AM
waalaikumussalam
cupping ini adalah cara medieval dalam bidang perubatan
jika kita google, macam2  ...

kan, sunnah la.. tu i kata.. teringin gak nak try tapiii takut. heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-8-2020 03:26 AM
Best ye  teringin nak buat...

Best.. Sedap badan lepas berbekam.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 08:26 AM | Show all posts
sarah82 replied at 9-8-2020 07:01 AM
Best.. Sedap badan lepas berbekam.

Cerita le pengalaman awak to A to Z
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-8-2020 08:26 AM
Cerita le pengalaman awak to A to Z

Pengalaman pertama berbekam kat giant bayan baru.. Tapi x rasa apa.. Darah pun x keluar.. Hahaha..

Pengalaman kedua kat Rumah Bekam Al Munawarah Alor Setar.. Masa tu sakit kepala teruk.. Mcm2 ubat makan tapi x jalan.. Jadi cuba la.. Bekam kat kedua2 tepi mata, tengah tengkuk, dan tengah kepala.. Darah keluar byk dan hitam.. Dan Alhamdulillah sejak tu jarang2 kena sakit kepala kecuali terlebih kafein atau tak cukup tido.

Selepas tu masa jaga late aunty tan, tak salah sy utk elak dia jatuh sy guna badan sy sebagai penghalang.. Jadi pinggang sy sakit teruk.. Bila jalan kaki kanan sakit sangat.. Sy pi kat rumah bekam tu lagi.. Dan depa urut dari pinggang hingga ke kaki terlebih dahulu.. Lepas tu bekam di beberapa kwsn badan.. Kat pinggang,  lutut dan kaki.. Selepas 3-4 hari buat bekam.. Sakit bila berjalan tu Alhamdulillah hilang.

Pengalaman seterusnya..tahun lepas.. Tok tarik tiub yg dimasukkan kat buah pinggang dia.. Masa dia tarik tu sy tengah makan.. Cuba masukkan tak boleh dgn darah lagi.. Jadi terus sy call ambulan bulan sabit merah dan bawa tok ke HSB.. Masa kat kecemasan HSB tu ramai org dan sy tersilap duduk.. Akibatnya sakit bila berjalan dan berdiri.. Tabahkan hati tgg tok dpt wad.. Lepas semua urusan tok masuk wad selesai..sy pi urut kat kat rumah  bekam tu juga.. Tukang urut bagitau urat besar sy tu tegang dan bengkak.. Mungkin sbb berdiri terlalu lama.. Jadi dia gunakan cup bekam utk teknik meluncur.. Cup tu dipam kat bahagian sakit dan melucur ke bawah supaya kurangkan tegang tu.. Lps tu dia urut dan bekam.. Balik tido kat wad dgn tok.. Demam juga la.. Siap nurse tlg jaga tok sbb sy dah flat.. Tapi Alhamdulillah pagi esk tu segar badan.. Tak sakit sampai la bbrp hari lps yg sy rasa sakit balik.. Tu sebab cempung tok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 02:04 PM | Show all posts
sarah82 replied at 9-8-2020 07:43 AM
Pengalaman pertama berbekam kat giant bayan baru.. Tapi x rasa apa.. Darah pun x keluar.. Hahaha.. ...

Darah hitam wah keluar toksin ye
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-8-2020 02:04 PM
Darah hitam  wah keluar toksin ye

Mungkin sebab byk jadi darah tu nampak gelap/hitam.. Tu penjelasan sy.. Toksin keluar tak pasti..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 02:17 PM | Show all posts
sarah82 replied at 9-8-2020 01:05 PM
Mungkin sebab byk jadi darah tu nampak gelap/hitam.. Tu penjelasan sy.. Toksin keluar tak pasti..

Biasa darah merah kan hitam tu cam ada campuran benda lain...cam darah period...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-8-2020 02:17 PM
Biasa darah merah kan  hitam tu cam ada campuran benda lain...cam darah period...

Mungkin la.. Tapi mmg rasa segar badan bila buat.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:05 PM | Show all posts
sarah82 replied at 9-8-2020 01:18 PM
Mungkin la.. Tapi mmg rasa segar badan bila buat.

Kolig saya buat bekam ni...tapi utk lelaki le...susah nak dapat pompuan
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-8-2020 05:05 PM
Kolig saya buat bekam ni...tapi utk lelaki le...susah nak dapat pompuan

Tempat sy buat axs lelaki dan perempuan berasingan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list