Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
227
View
6
Reply

Beli rokok boleh tolong kerajaan?

[Copy link]

Author: Tehtarique       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-7-2020 12:06 PM | Show all posts |Read mode
Pagi tadi ada jumpa satu video dari FB, Ulasan Apek Cina. Perkongsian dia menarik jugak, so terpanggil nak share kat sini
Bila fikir dan hadam, betul juga kata apek cina ni


Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 22-7-2020 03:20 PM | Show all posts
kalau nak ikut,semua point2 dia ni masuk akal, tapi tu la, yang mana masuk akal tu la sure susah nak buat
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 03:30 PM | Show all posts
Apa ulasan apek cina ni cakap? pjg sgt nak tengok.haha!
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli rokok dapat tolong kerajaan melalui pembayaran cukai. Mana-mana jualan ada cukai pasti ada sumbangan kepada kerajaan. Tapi masalahnya kerajaan kena keluarkan duit besar untuk merawat pesakit yang dapat penyakit disebabkan rokok. Hasil cukai dapat tapi duit bocor kena bayar kos rawatan untuk penyakit kerana rokok. Kesimpulannya beli rokok tak beberapa menguntungkan kerajaan. Sekian analisis saya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2020 11:07 AM | Show all posts
KamaUdara replied at 22-7-2020 03:30 PM
Apa ulasan apek cina ni cakap? pjg sgt nak tengok.haha!

Pendek kata,

RUU 355 tu pasal Rang Undang Undang yang dipinda untuk bagi berat lagi hukuman

Pasal Rokok, dia kata kalau beli rokok yang bukan seludup, boleh tolong kerajaan dapatkan balik 5 billion dari penyeludup dan boleh bagi balik pada rakyat lagi lagi masa PKP ni. Boleh bagi bantuan BPN lagi etc.

Last sekali dia ajar cakap Undang Undang dalam bahasa cina. haha
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2020 11:16 AM | Show all posts
Nak tolong kerajaan buat apa? kalau tolong nanti duit kelain bukan ke kita balik pun. puihh!
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2020 11:54 AM | Show all posts
zakuza replied at 23-7-2020 11:16 AM
Nak tolong kerajaan buat apa? kalau tolong nanti duit kelain bukan ke kita balik pun. puihh!

duit tu tak dapat ke poket kita tapi disalurkan ke infrastruktur, jalan raya yang selesa, rawatan hospital, dll. kalau kita tak guna, anak cucu cicit kita yang akan guna.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list