Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1162
View
18
Reply

[Tempatan] Dua jam baca 123 pertuduhan pecah amanah. Accountant tiru tandatangan boss sejak 8 tahun lepas

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-7-2020 05:39 PM | Show all posts |Read mode
Dua jam baca 123 pertuduhan pecah amanah
    myMetro>mutakhir
BERNAMA

BEKAS ketua akaun di sebuah syarikat pengangkutan swasta mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas 123 pertuduhan pecah amanah berjumlah RM5,502,414 dengan meniru tandatangan pengarah syarikat itu sejak lapan tahun lalu.

Tertuduh, Teo Chee Peng, 53, membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan terhadapnya dibacakan satu persatu oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Hasbullah Adam bermula 11 pagi sehingga 1 tengah hari.

Bagaimanapun, mahkamah menetapkan 21 Julai untuk menjatuhkan hukuman dan mendengar fakta kes.

Berdasarkan kesemua pertuduhan, tertuduh sebagai ketua akaun syarikat ketika itu didakwa melakukan pecah amanah dengan mengeluarkan 123 cek berjumlah RM5,502,414 kepada syarikat Revolusi Angkasa Sdn Bhd dengan meniru tandatangan pengarah syarikat iaitu Yap Choon Lai, 64.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah pejabat di Jalan 1/46A Off Jalan Selinsing 7, Taman Niaga Waris di sini antara 12 Mei 2012 sehingga 17 Mac ini mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 14 tahun dan dengan sebat dan hendaklah juga dikenakan denda.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Siti Nur Hajar Hamzah memohon satu tarikh lain untuk pihaknya menyediakan fakta kes sebelum mahkamah menjatuhkan hukuman.

"Bagi kes ini, saya tidak menawarkan jaminan kerana kesalahan ini tidak boleh dijamin dan membabitkan pertuduhan yang banyak," katanya.

Mahkamah tidak membenarkan Teo yang diwakili peguam Tia Poh Yew diikat jamin dan dia kemudian dihantar ke Penjara Sungai Buloh.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 Julai 2020 @ 5:17 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-7-2020 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
ingat menteri slh titik perpuluhan
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Gila 2jam....lenguh mulut....
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
123 tuduhan utk cek 5.5 juta wow. Cheque signatory company tu sorang je ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesti duit byk sampai tak perasan duit kurang rm5.5mil....

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana mungkin la bangsa suci sembahan totok2 PH buat salah dan seleweng. Ni mesti salah org ni.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:32 PM | Show all posts
Sian jurubahasa nak kena baca pertuduhan berjela sampai dua jam tak kena hukuman jugak tak tahu ler
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa buat audit tak perasan ke sebelum lapan tahun tu? Gilo hebat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-7-2020 06:49 PM | Show all posts
kalau kes rasuah di Perak/ Pulau Pinang tu (tak ingat negeri mana satu)
kes kantoi sebab bini bengang laki kahwin baru
tu yg buat report

utk kes ni, belum CSI lagi mcm mana kes selama lapan tahun boleh kantoi
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:53 PM | Show all posts
aku hilang RM10 pun tak perasan
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:56 PM | Show all posts
Boss tu mesti percayakan pekerja sesama kita katanya.. Cekap amanah rajin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2020 11:39 AM | Show all posts
Head of accounts who forged boss signature gets jail
    Nation
    Wednesday, 22 Jul 2020
    By NURBAITI HAMDAN

KUALA LUMPUR: A former head of accounts who forged his boss signature in a criminal breach of trust (CBT) involving RM5.5mil was sentenced by a Sessions Court here to five years and six months in jail.

Teo Chee Peng, 53, was also slapped with a RM283,500 fine in default of 567 days in prison. He had earlier pleaded guilty to 123 counts of CBT on July 6 and yesterday was fixed for sentencing.

According to the charge sheet, Teo was accused of CBT in his capacity as the companys head of accounts at that time by issuing cheques totalling RM5,502,414 to Revolusi Angkasa Sdn Bhd by forging the signature of the company director, 64-year-old Yap Choon Lai. He committed the offences at an office in Taman Niaga Waris here between May 12,2012 and March 17 this year.The charges were under Section 408 of the Penal Code, which carries a maximum of 14 years jail time and whipping upon conviction.

Prior to sentencing, Deputy Public Prosecutor Siti Nur Hajar Hamzah informed the court that the Attorney Generals Chambers had taken into account a representation sent by the accused. She said after perusing the representation, the prosecution agreed for the court to take into consideration (TIC) on 42 charges while it proceeded on the remaining 81 charges.

Lawyer Tia Poh Yew, who represented the accused, said his client had fully cooperated with the police and extended the cooperation further by transferring back valuables and writing a confession letter to the complainant.

The court was also informed that Teo had since transferred two immovable properties C a landed property and a condominium C with a combined value of up to RM2mil and a luxury car with a RM400,000 purchase price to the complainant.

Tia said his client was in the midst of transferring a third property, which was a condo unit valued at RM500,000, to the complainant.

Sessions Court judge Hasbullah Adam said the court took note of the accuseds effort to make amends and the prosecutions request on the 42 charges to be taken into consideration into sentencing.

I convict you on the 81 charges and take into consideration the other 42 charges for sentencing. I hereby discharge and acquit you on the 42 charges, he added.

The court then sentenced Teo to five years and six months in jail for each of the charges (to run concurrently) and a fine of RM3,500 for each of the 81 charges.

If the accused fails to pay the fine, he would be jailed seven days for each of the charges.

Due to the accuseds age, Teo was not liable to whipping.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 11:47 AM | Show all posts
ini macam tokey boleh demam
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 03:35 PM | Show all posts
R2D2 replied at 22-7-2020 11:39 AM
Head of accounts who forged boss signature gets jail
    Nation
    Wednesday, 22 Jul 2020

Nasib baik tak kena hukum sebat
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 04:34 PM | Show all posts
8 tahun punya keje... stop sehari before PKP... padan dengan muka... tamak sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
La, ingatkan Cina x minat nak tiru sign2 boss ni. Ada jgk yg tertangkap...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 04:45 PM | Show all posts
OMG.. dahsyat2.. hope accountant nie tahan diri dari bunuh diri. penjara seumur hidup la kalau semua sangkut.. 123 pertuduhan banyak tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 06:47 PM | Show all posts
haa nasib baik laa kena 5 tahun concurrent bukan consecutive. dia tak sangka tertangkap dah buat keje 8 tahun. habis kena jual semua aset
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
123 kau. .....banyak gila dia buat. ...jenuh makan duit syarikat. ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list