Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3345
View
76
Reply

[Tempatan] Pertubuhan Rohingya minta sokongan dunia

[Copy link]

Author: Nahnukutu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-7-2020 08:12 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Nahnukutu at 5-7-2020 10:22 PM

Pertubuhan Rohingya minta sokongan dunia
MOHD RIDZUAN ABU HASSAN | | 5 Julai 2020

image.png
Zafar Ahmad Abdul Ghani


SHAH ALAM - Pertubuhan Hak Asasi Manusia Etnik Rohingya Myanmar Malaysia (Merhom) meminta sokongan masyarakat antarabangsa untuk menamatkan pembunuhan beramai-ramai etnik Rohingya di Myanmar.

Presiden Merhom, Zafar Ahmad Abdul Ghani berkata, pemimpin dunia perlu mempunyai kepimpinan moral dan kehendak politik bagi menjamin keadilan serta keamanan sejagat demi masa depan generasi akan datang.

Menurutnya, Tuhan mencipta manusia dengan pelbagai perbezaan supaya saling mengenali antara satu sama lain dan bukan untuk membunuh serta membenci.

"Kita memerlukan lebih banyak pemimpin yang mempunyai kepimpinan moral dan kehendak politik bagi mengekalkan menyelamatkan nyawa manusia di dunia ini.

"Kami etnik Rohingya tanpa kewarganegaraan memerlukan suara anda untuk membantu kami menghentikan pembunuhan beramai-ramai.

"Tanpa sokongan anda dan pemimpin dunia terkemuka, kami akan terus menjadi mangsa pembunuhan sejak berpuluh tahun lalu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zafar berkata, pemimpin dunia perlu bersatu dan mendengar suara etnik itu bagi mencari kaedah terbaik membantu mereka.

Katanya, meskipun berbeza bangsa namun ia tidak sepatutnya menghalang masyarakat dunia melindungi etnik Rohingya.

"Kita seharusnya saling melengkapi antara satu sama lain dan bukannya saling bersaing," katanya.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-7-2020 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni saja nak provoke atau create something bad ni...
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlu ke letak backdrop bendera malaysia dgn umno tu.
Who are yusss
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2020 10:09 PM | Show all posts
Knowlee replied at 5-7-2020 09:57 PM
Ni saja nak provoke atau create something bad ni...

If you're talking about the redundant photos sorry about the glitch.

dah betulkan.


Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy mmg tak suka langsung si zafar ni..tp kan tt, gambar ni gambar lama. Xperlu la bg gambar ni sama2 seolah olah benda ni baru. Sy rasa sesetengah pemimpim umno sendiri pun tidak selesa dgn gambar ni...sy sokong seruan dia tu tp gambar tu boleh timbulkan fitnah
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:11 PM | Show all posts
bukan kat sana dah aman damai ke nyah? apa lagi rohingya mahu? gitteww
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:15 PM | Show all posts
xcukup lgi ke dkt bkit malut penuh dgn org2 kau, zafar .. aku tampo kang !!
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Nahnukutu replied at 5-7-2020 10:09 PM
If you're talking about the redundant photos sorry about the glitch.

dah betulkan.

No, what I meant was the story. Si Rohingya ni saja nak create provokasi atau bad perception on UMNO.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:19 PM | Show all posts
Mamat ni mabuk ke?? Mana ada lagi pembunuhan beramai ramai kat Myanmar tu sejak peralihan kuasa di amik oleh Aung Sun Su Kyi.  Psl tu skrg klu rohinya lari ke Msia dgn alasan nak dptkan perlindungan suaka dah tak valid sebab derang di tempatkan di Cox Bazaar.   Celah bedah mana derang ni refugee bila dah di bagi penempatan. Bahalol punya rohinya
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:22 PM | Show all posts
Dah start drama dahhh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Mohon tt tukar pic.. Since tu pic lama.. Kenapa nk saja cetus drama. Haih
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
bila punya rayuan ni? berani dia minta2 lagi. ke dah lama punya crita? sbb tak lojik..rakhine dah aman la xde bunuh2
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
haritu baru je claim indon..ni apa citer pulak
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa benda ni... mana ada perang lagi.. makhamah antarabangsa pun dah kata rohingya menang dan boleh balik myanmar. Korang yg x nak balik. Dah bagi penempatan kat cox bazar pun x nak duduk.. nak menyemak juga kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
dia takde hak guna bendera Malaysia.dia sape?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Semak betul ler dia nih
Bukan negara ko berperang macam syria tuh
Pemalas sangat ker nak bangunkan negara sendiri

Hadap nak duduk malaysia senang lenang nikmati hasil nenek moyang kami dan jadi boss kat malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh suruh  @I.am.PH ambik si Zafar ni jadi laki
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Minta pertolongan dunia .. Boleh lah tolong bagi duit ticket untuk balik Myanmar ... Duit derma ereb lebih Dari cukup untuk hantar pulang ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
talipon die dh rosak ke? data dh abes? ketinggalan news yg mahkamah dunia vs Myanmar vs rohingyuck dh settle? dh takde kes serang menyerang.

skrg kau angkat puak kau pegi bangunkan rakhine,bukan dok sini mcm tmpt kau punye. angkut skali anak bini kau.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Adoi..tlg la hantar puak2 ni balik. Dah diberi betis nak peha. Mynmar tu halau depa ni sbb perangai tk s3menggah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list