Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
487
View
11
Reply

DLP- Defect Liability Period dlm SNP rumah.

[Copy link]

Author: alani       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-7-2020 10:51 AM | Show all posts |Read mode
Edited by alani at 1-7-2020 10:52 AM

HI, saya ada kemusykilan sikit, saya ada beli rumah baru dari developer, rumah balance unit. Developer cakap rumah ni kira mcm subsale sebab dah 3 tahun siap, dh ada CCC, dh dpt CF. SPA & Loan legas fees semua free. Cumanya dia kata tak ada DLP, defect liability period. i check dgn REHDA under HDA act mmg DLP tu untuk rumah yg beli undercon jer.. so rumah yg saya beli ni tak termasuk la..

After nego dgn wakil developer, dia janji nak bagi saya DLP period ni 3 bulan start lepas Vacant Posession. Lepas masuk kalau saya ada perasan apa2 kerosakkan, developer akan baiki.Ok Alhamdulillah..

Cuma masalah saya disini, DLP 3 bulan yg dia bg saya tu, dia tak nak masukkan dalam SNP saya ( perjanjian jual beli) di mana dlm SNP masih tulis rumah saya tu adalah As is basis. Apa yg saya nampak tu la yg saya dapat, dan xde DLP.

bila saya tanya developer kenapa mcm tu, dia ckp.. SNP tu adalah standard utk rumah subsale yg mmg xde DLP, tapi developer akan buat surat confirmation warranty 3 bulan utk saya secara berasingan.. kira tak masuk dlm SNP la..

So saya nak tanya, surat tu nanti valid tak? boleh diguna pakai? nt kalau misalnya developer ingkar dan tak nak baiki kerosakkan.. adakah saya boleh gunakan surat tu untuk mengambil tindakan?

Tapi so far, yg saya check rumah tu ok la Alhamdulillah, rumah masih baru dan terjaga.. tak ada retak or what so ever... cuma saya risau bila dah duduk nanti baru nampa masalah2 lain.. i.e plumbing and etc.


ada lawyer tak kat sini or sesiapa yg pernah buat perjanjian mcm ni dgn developer...? pls share
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-7-2020 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus tt tak percaya bulat2 apa developer kata..minta second opinion dulu.. semoga ada forumer dpt bagi input..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-7-2020 11:21 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 1-7-2020 11:17 AM
Bagus tt tak percaya bulat2 apa developer kata..minta second opinion dulu.. semoga ada foru ...



Tu la sebab developer ni ramai yg tak boleh percaya, janji mcm2 nanti taknak mengaku.. seram jugak... bukan beli kereta boleh tukar kalau tak suka..
sapa yang boleh tolong advise dialu-alukan.. sebab esok dah nak pergi sign SNP ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 12:12 PM | Show all posts
alani replied at 1-7-2020 11:21 AM
Tu la sebab developer ni ramai yg tak boleh percaya, janji mcm2 nanti taknak mengaku.. seram j ...

TT tak hire lawyer sendiri to represent TT?
Warranty letter to tak sign sekali dengan SPA?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-7-2020 12:24 PM | Show all posts
Edited by alani at 1-7-2020 12:28 PM
ani_B replied at 1-7-2020 12:12 PM
TT tak hire lawyer sendiri to represent TT?
Warranty letter to tak sign sekali dengan SPA?




I tak plan nak hire lawyer sendiri, sebab developer dah sediakan lawyer.. and semua developer tanggung dah termasuk sekali package, i bayar reimburstment fees jer...  i pun nak jimat cost actually

I dah remind developer tu buat surat tu and bawak masa nak sign SNP esok pagi, nak sign sekali dengan SNP.. sambil tu i nak inform lawyer tu seklai pasal menda ni... tgok lawyer tu ckp mcm mana nanti..



Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 12:42 PM | Show all posts
Edited by ani_B at 1-7-2020 12:45 PM
alani replied at 1-7-2020 12:24 PM
I tak plan nak hire lawyer sendiri, sebab developer dah sediakan lawyer.. and semua develope ...

Then, you kena tengok contents of the warranty letter. Kena mention lah pasal SPA yang you akan sign ni. Sebenarnya boleh je kalau nak masukkan dalam SPA, tambahan pulak ni dah dikira subsale SPA. Cuma diorang tak nak leceh2 lah ni.Tapi 3 bulan je warranty nya. Kalau beli under construction 24 bulan selepas vacant possession diserahkan. Oklah tu TT. Hopefully semuanya ok

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-7-2020 01:18 PM | Show all posts
Edited by alani at 1-7-2020 01:24 PM
ani_B replied at 1-7-2020 12:42 PM
Then, you kena tengok contents of the warranty letter. Kena mention lah pasal SPA yang you akan si ...



ok noted, will check betul the warranty letter..

Thats why kan , i pun rasa klu developer tu betul2 nak bg 3 bulan tu, just letak jerla dlm SNP kan? tak salah pun kan..edit sikit jer... tu yg i takut sgt tu takut they all janji2 palsu jer..

haah, 3 bulan jer dia bagi itupun dia ckp dia bagi kat i jer, sebab i first buyer, dekat org lain dia tak bagi pun warranty sebab dh consider rumah subsale and dia dah bg diskaun 15%...


cuma by right klu dah ada official warranty letter dari developer wlupun tak letak dlm SNP, itu dh kira valid la kan, and boleh saman klu apa2 jadi?

thanks Ani..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2020 12:27 PM | Show all posts
alani replied at 1-7-2020 01:18 PM
ok noted, will check betul the warranty letter..

Thats why kan , i pun rasa klu developer t ...

ok ke semua TT? Cer update...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2020 02:44 PM | Show all posts
ani_B replied at 16-7-2020 12:27 PM
ok ke semua TT? Cer update...

Hi awak, developer tu dh buat surat official utk i, pasal warranty 3 bulan tu, Alhamdulillah, as long as ada black & white tu i tak la risau sangat...


Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2020 11:46 AM | Show all posts
Betullah apa yang Developer cadangkan tu iaitu dengan buat surat confirmation atau lebih tepat Letter of Undertaking & Indemnity (Surat Akujanji & Tanggungrugi). Dalam surat tu nanti akan ada paragraph yang menyebut surat ini tidak mengubah sebarang klausa-klausa lain yang terdapat dalam Perjanjian Jual & Beli yang dah ditandangani.
Surat Akujanji & Tanggungrugi tu nanti akan ditandatangani oleh Director dari Pemaju dan Pembeli serta saksi dari pihak-pihak berkaitan. Lepas tandatangan boleh setem surat tersebut di LHDN. Sekiranya ada defect dalam tempoh berkuatkuasa DLP boleh buat tuntutan di Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah cawangan berhampiran.


Sekian, harap membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2020 11:49 AM | Show all posts
Edited by elzy at 29-7-2020 11:51 AM

TT dapat berapa lama tempoh DLP dari Developer sebab kes TT tak tertakluk kepada Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan & Perlesenan).

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2020 11:50 AM | Show all posts
Sorry double posting

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list