Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4890
View
123
Reply

[Tempatan] Buku Papar Imej Mirip Jata Negara Satu Penghinaan

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-6-2020 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kulit sebuah buku yang bertajuk Rebirth: Reformasi, Resistance and Hope In New Malaysia menjadi tular baru-baru ini susulan mengandungi imej yang menyerupai jata negara.

Buku suntingan Kean Wong yang secara terang-terangan mempermainkan jata negara memaparkan imej mirip seorang kanak-kanak tanpa pakaian di atas bulan dan bintang serta dua ekor harimau yang berdiri di atas seekor buaya.

Sama ada disengajakan atau tidak, tindakan ini langsung tidak boleh diterima kerana ianya memberi gambaran martabat jata negara dipermainkan sesuka hati selain daripada menghina lambang rasmi kedaulatan negara.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Aysyraf Wajdi Dusuki ketika mengulas mengenai kulit tersebut menggesa Kementerian Dalam Negeri menggesa siasatan dilakukan terhadap pihak penulis, penyunting dan penerbit sama ada wujudnya motif menghina negara selain daripada menggantung penerbitan dan pengedarannya.

Menurut Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) 1963, hukuman penjara sehingga tiga tahun dan denda sehingga RM20,000 boleh dikenakan bagi kesalahan penggunaan lambang negara.

Akan tetapi salah seorang peguam menjelaskan hukuman mengikut Akta Hasutan 1948 adalah lebih sesuai kerana isu ini adalah berkaitan dengan penghinaan kepada kerajaan dengan mencemarkan kemuliaan Jata Negara

Akta Hasutan 1948 lebih tepat kerana di bawah akta ini, kesalahannya adalah kepada mena-mana orang yang:

melakukan atau cuba melakukan, atau membuat apaapa persediaan untuk melakukan, atau berkomplot dengan mana-mana orang untuk melakukan, apa-apa perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut, atau, jika dilakukan, akan mempunyai kecenderungan menghasut;
menyebut apa-apa perkataan menghasut;
mencetak, menerbitkan, menjual, menawarkan untuk dijual, mengedarkan atau mengeluarkan semula apa-apa penerbitan menghasut; atau
mengimport apa-apa penerbitan menghasut.
Kononnya mengidealisasikan Wawasan 2020 dalam era Malaysia moden, buku ini mempersoalkan mengenai ketidaktentuan masa hadapan negara.

Dalam sinopsis di laman Carousell, Rebirth: Reformasi, Resistance and Hope In New Malaysia diulas sebagai sebuah buku yang meraikan polisi perdebatan dasar berdasarkan fakta dan bukti yang turut meneliti sentraliti Sabah dan Sarawak dalam idea Malaysia yang berjaya, fahaman federalisme yang menjengkelkan, ekonomi yang dilanda perang perdagangan dan keadaan darurat iklim serta kehebatan kaum dan agama politik.

Sumber: Malaysia Gazette,







Screenshot_2020-06-29-10-52-56-95.png
Screenshot_2020-06-29-10-53-22-40.png
Screenshot_2020-06-29-10-53-38-89.png

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-6-2020 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
kurang ajar !!!
#pdrm
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Lucut warganegara pls
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah nama BABI menulis korang pun.. BABI2 mmg hanya ada otak.. Akai x ada.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:07 AM | Show all posts
Kurang ajar sangat la depa ni..
Xda idea dah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:13 AM | Show all posts
lepas pee esh menang pru 14, ada beberapa melayu kata leluhur ni leluhur penyelamat...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurang ajar peringkat melampau tak layak jadi rakyat Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:15 AM | Show all posts
itu la
bila kita kata ada species abu komunis
sure ada terasa
realiti di depan mata

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman Najib and gang jugak yang bagi segala mala publishing company konon nak memperkayakan melayu. Maka wujud lah banyak novel sampah sengal bagai. Dulu publishing company sangat strict. Yang diorang ni pulak, kalau tak suka, pigilah migrate!
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Amik tindakan yg tegas, setiap warganegara wajib menjunjung aspirasi perlembagaan negara
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:56 AM | Show all posts
PENGHINAAN KEPADA JATA NEGARA: KEMENTERIAN DALAM NEGERI HARUS SEGERA AMBIL TINDAKAN

https://www.facebook.com/drasyrafwajdidusuki/photos/a.261406717222716/3568041816559173/?type=3&theater


1. Hari ini rata-rata di media sosial pengguna berkongsi satu pautan laman sosial Facebook sebuah syarikat buku, Ilham Books di pautan [https://m.facebook.com/story.php ... &id=597490066959437] yang mengiklankan sebuah buku bertajuk "Rebirth: Reformasi, Resistance, And Hope In New Malaysia" (ISBN : 9789672165811) disunting oleh penulis, Kean Wong yang mana mempamerkan sebuah logo mirip jata negara yang telah diubah suai sebagai penghias muka hadapan.

2. Lukisan mirip jata negara itu meletakkan seorang kanak-kanak berbogel di atas bulan dan bintang, serta mengubahsuai bentuk dua ekor harimau selain menambahkan bentuk seekor buaya di bahagian bawahnya.

3. Perbuatan ini jelas menggambarkan betapa penulis buku seolah-olah merendah-rendahkan martabat JATA NEGARA dan menghina lambang rasmi kedaulatan negara.

4. Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) (Pindaan) 2016, memperuntukkan penjara sehingga tiga tahun dan denda sehingga RM 20,000.00 bagi kesalahan penggunaan lambang negara termasuk jata negara secara tidak wajar.

5. Nampaknya Akta yang baru dipinda dengan meningkatkan hukuman 20 kali ganda pada tahun 2016 belum cukup menggerunkan sesetengah pihak sehingga sanggup secara terbuka membuat penghinaan terhadap lambang rasmi negara, melalui penerbitan buku sebegini.

6. Justeru Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dengan ini mendesak agar pihak penulis, penyunting dan penerbit buku ini disiasat dan diambil tindakan tegas oleh pihak Berkuasa jika benar terbukti wujud motif untuk berlaku biadab dan menghina lambang rasmi negara.

7. Kementerian Dalam Negeri juga harus segera mengambil langkah menggantung penerbitan dan pengedaran buku ini untuk mengelakkan daripada terlepas ke luar negara, seterusnya menjatuhkan imej negara di mata masyarakat dunia.

Dr Asyraf Wajdi Dusuki
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

28 Jun 2020
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 12:04 PM | Show all posts
nanti tonyok tu akan bagi alasan takde niat, tak sengaja lepas tu mintak maaf

sebab dah terbiasa tonyok2 malaysia ni menghina negara lepas tu lepas atau kena hukuman ringan lepas mintak maaf
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 12:27 PM | Show all posts
OK seriously..kali ni korang memang kurang ajar...


Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 12:42 PM | Show all posts
Since diorg takde respect & takde hati pada negara, lucutkan ajelah warganegara terus.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
tungkai replied at 29-6-2020 12:42 PM
Since diorg takde respect & takde hati pada negara, lucutkan ajelah warganegara terus.

Setuju sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Biadap betul dah rupa babi tonyok puak wuhan ni cilaka mohon berambussss
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 01:11 PM | Show all posts
Berita UtamaPendapat
Penghinaan pada Jata Negara?
Simbol Islam turut diubah pada lambang rasmi
https://ismaweb.net/2020/06/29/penghinaan-pada-jata-negara/



1. KALAU dahulu timbul isu Jalur Gemilang dikibarkan terbalik, hari ini timbul pula aduan yang mengadu tentang isu Jata Negara seakan dipermainkan.

Dalam sebuah buku yang disunting oleh Kean Wong, muka hadapan buku tersebut seakan mempamerkan Jata Negara yang telah diubah.

2. Gambar yang mirip Jata Negara itu menyelitkan watak seorang kanak-kanak yang berbogel pada bulan dan bintang.



Pada hakikatnya, menurut Jabatan Penerangan Negara, bulan dan bintang pada Jata Negara ini adalah simbolik kepada Agama Islam. Malaysia mengangkat Agama Islam sebagai Agama Persekutuan buat negara ini.

3. Gambar tersebut turut mengubah Cogan Negara yang dinukilkan dalam Bahasa Melayu dan Jawi.

Ruang Cogan telah diubah menjadi gambar buaya merah.

Begitu juga gambar harimau disisinya dipamerkan dengan penampilan yang berbeza.

4. Biarpun kita tidak memahami tujuan sebenar pelukis atau penulis atau penerbit yang memaparkan gambar mirip Jata Negara pada buku ini, namun kita mestilah mendidik rakyat agar menghormati simbol rasmi negara.

5. Jata Negara merupakan lambang rasmi kerajaan Malaysia yang telah diperkenankan dan diwartakan oleh Raja-Raja Melayu pada 30 Mei 1952.

Dalam peruntukan undang-undang turut menyebutkan tentang larangan menggunakan Lambang Negara dengan kaedah yang tidak wajar dalam Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) 1963.

6. Sekiranya pelukis atau penulis atau penerbit memang berniat untuk menghina Jata Negara, maka kumpulan seperti ini seharusnya boleh dikenakan tindakan.

Mereka bukan sahaja menghina Jata Negara, bahkan mengubah simbol agama Islam yang dipaterikan dalam lambang rasmi negara ini.

7. Ingatkan kepada warga muslim bahawa Rasulullah ﷺ memilih sahabat yang hebat yang berperanan menjaga lambang rasmi Islam.

Mereka yang memegang bendera rasmi adalah mereka yang bukan calang-calang. Bendera Islam ketika dalam Badar di pegang oleh Musab ibn Umayr sehinggalah beliau syahid dalam perang Uhud.

8. Malah, begitu pentingnya simbol rasmi ini, Rasulullah ﷺ menamakan nama-nama tertentu yang mempunyai kedudukan di sisi Rasulullah ﷺ untuk mendaulatkan perjuangan dan bendera Islam. Perkara ini boleh diperhatikan dalam Perang Mutah dimana Rasulullah telah menamakan Zaid ibn Haritha, dan Jafar Abu Talib dan Abdullah ibn Rawahah yang mana kesemua mereka bukan calang manusia.

9. Masyarakat mestilah dididik menghormati lambang rasmi negara.

Ia sebagai langkah membina kesetiaan dan penghormatan buat tanah air tercinta.

Janganlah bersikap seperti segelintir kita yang merendahkan simbol negara, mengibarkan jalur gemilang secara terbalik bahkan merendahkan tulisan jawi yang menjadi identiti negara.

10. Kumpulan yang menghina lambang rasmi negara tidak layak dianggap sebagai warganegara. Mereka tidak menghormati perjuangan dan usaha datuk nenek dahulu dalam mendapatkan kedaulatan negara ini.

Semoga Allah membimbing kita.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis. Ia tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), mahupun Ismaweb.net.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 01:26 PM | Show all posts
keturunan babi pendatang mmg mcmtu...harap sangat pdrm bunuh anjing2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang bangsat lahanat keparat level taik vavi species keturunan kiasu acah2 victim nih...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 29-6-2020 11:05 AM
Dah nama BABI menulis korang pun.. BABI2 mmg hanya ada otak.. Akai x ada.

Yaaa betui...babi kejenye menyondol sbb otak ada, akai saja x da..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list