Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
528
View
11
Reply

Teringin nk beli AIRFRYER . Apa pendapat U all?

[Copy link]

Author: manjalara_01       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-6-2020 11:08 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua,

Korang ade guna airfryer x? Bleh tlg bg review skit? Antara soalan i:
1) ok x masakan2 u all?
2) selain masak deep fry u all masak ape lg?
3) senang nk cuci x?
4) jenama apa yg bagus?
5) ape disadvantage guna airfryer?

Ok harap u all bleh kongsi pengalaman & idea. TQ in advance.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 12-6-2020 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Airfryer ni banyak jadi tukun

Kecuali yang betul2 health concious. Iols tengok bodybuilder selalu pakai
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Air fryer kat rumah aku ni sekadar hangat2 tahi ayam je..awal2 beli guna selalu..lepas sebulan jadi perhiasan dapur, terus masuk kotak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
1) Air fryer ni x pakai minyak so rupa & taste lain skit, but of course healthier. Takat ni aku msk jejari keledek, nugget & frozen karipap. Tekstur tak serangup mcm goreng but taste ok je.
2) Blum try masak other food dlm AF.
3) Senang cuci sbb ada detachable basket & casing tu boleh cuci ngan sabun.
4) I guna Philips. Easy to use & practical.
5) Size & limited food are the disadvantages. My AF kecik so tak bole sumbat too many food..bila halfway cook, kene tarik kluar basket & goncang2 bagi food tu masak evenly.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama la. Airfryer ni memula tu rajin pakai. Pastu jadi tukun atas meja. Goreng nugget, ayam penyet pun ok. Goreng karipap frozen pun ok. Bau masakan pun kurang dalam dapur sebab AF ni tertutup. Angin je yg keluar dari belakang AF

Kelebihan: kurang pakai minyak dalam masakan.

Kekurangan: kalau jenis makanan kena masak deep fry tu bila dimasak dlm AF, memang kureng la. Contoh: fries.  Pastu kalau bahan banyak, kena buat in batches if basket AF ni kecik. I


Cuma tu la, ingatkan pakai AF ni xpayah nak mop lantai segala pas masak. Tapi kena jugak. Angin yg keluar dari AF tu pun udara berminyak. I ni cerewet sket bab lantai dapur melekit2 pas masak

Tak salah TT beli, boleh buat burnt ciskek ala AF yg tengah hangat skrg.  Simple tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Air fryer kat rumah ni guna dia untuk bakar ayam, ikan, udang sotong. Gaul garam dengan kunyit je pun dah ok..

Airfry karipap tak berapa nak sedap. Tapi boleh makan (sebab sedikit sihat tak guna minyak).

Bakar muffin pun menjadi.

Kalau nak jaring tu sentiasa bersih dan tak perlu cuci selalu, alas dengan aluminum foil..baru letak bahan masakan.

Jenama air fryer kat rumah ni cikai je...tapi alhamdulillah dah 4 tahun masih elok. Saiz pun besar 2L...boleh sumbat ayam bulat seekor tanpa dipotong.

Satu yang seronok guna air fryer ni ialah - sumbat masuk makanan, set masa, lepas tu kita tinggalkan saja. Boleh buat kerja rumah yang lain. Sempat sidai kain, mop lantai, masak nasi.

Sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ok je, ak lg suka pki air fryer. nugget , keropok lekor, ikan bakar jd je. x payah pki minyak.  ko letak , ko pusing knob, lepak2, bunyi ting, mkn. mcm nugget elok je kejadian. klu nk nuat ikan, ayam bakar alas la daun pisang, kurang lemak2 jatuh bwh. nk basuh lg senang , ko rendam je klu buat ikan bakar. klu buat msk nugget, kopok lekor yg xde sos / bhn perap je, lg senang cuci, cuci mcm cuci pinggan je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 12-6-2020 12:13 PM
Airfryer ni banyak jadi tukun

Kecuali yang betul2 health concious. Iols tengok bodybuilder selal ...

Betul...lbh baik beli pressure cooker
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 12-6-2020 01:28 PM
Betul...lbh baik beli pressure cooker

Iols tengok sazali samad tekun pakai airfyer goreng ayam ngan fries
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 02:42 PM | Show all posts
Dia circulate udara yang sangat panas. Jadi take note dia satu je, permukaan cepat masak dalam belum tentu. But then dia boleh jadi kat luar rangup dalam juicy. Cuma kalau benda tebal susah masak eg: sweet potato kena belah/ hiris bg nipis sket la.

Masakan kita jenis salut minyak, tak match dengan airfryer. Tapi sesuai untuk nak cepat.
1. sosej homemade pastri frozen food etc
2. mug cake (bekas besi kecil)
3. masakan bakar
4. goreng pun boleh (celup dalam minyak, keluarkan, masuk airfryer)

you amek sosej dari freezer seketul, celup dalam minyak, keluarkan kemudian masuk air fryer 10minit. Pada masa sama you masak secengkam pasta + secubit garam dalam air mendidih juga 10 minit. Dah siap tu buang air 98%, kemudian  you keluarkan sos prego campak terus dalam pasta gaul2 sikit, keluarkan sosej putus2kan dengan jari bg kecil campak masuk dalam pasta. Lepas seminit dua sos prego dah panas, tabur black pepper, makan semua.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2020 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
djzara81 replied at 12-6-2020 12:27 PM
1) Air fryer ni x pakai minyak so rupa & taste lain skit, but of course healthier. Takat ni aku msk  ...

Thanx lot u all..

Wah mcm2 bleh buat. Ha ah i pun ingat nk beli yg philips tu.

Actually teringin beli sbb i xleh mkn food yg byk minyak. Mak i pulak nk beli oven.

Lepas bc posts u all semua mlm td i jumpe oven panasonic yg bleh steam as well as air fry. X tau pun psl kewujudan oven mcm ni. Jakun jap.

So nnt tgk dulu kat kedai mcm mana. Ni haa die
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2020 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 12-6-2020 02:42 PM
Dia circulate udara yang sangat panas. Jadi take note dia satu je, permukaan cepat masak dalam belum ...

Terliur pulak bc tips u...sedap tu lame dah x mkn pasta.

I see..mcm leceh pulak nk potong kecik2 etc, tp kalau nk healthy food kena la keje keras skit..rsnya kalau guna oven air fryer pun mcm tu cume space lg luas so bleh spread outkan atas tray tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list