Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3341
View
157
Reply

[ILMU MUDAH]: COFFEE..SELAMAT KE?

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-5-2020 03:17 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 30-5-2020 03:45 AM

Secara am nya, didunia ini memang terdapat ramai peminat coffee. Saya sendiri, walaupun seorang tea-drinker, tetapi saya tetap ada minat pada se-mug coffee (1 cawan = 237ml, 1 mug = 350ml).
Effects dari coffee ke atas kita, sama ada dari segi menaikkan pulse rate atau blood pressure sekejap, adalah kerana caffeine nya. Caffeine mempunyai banyak effects ke atas badan, dan hampir kesemuanya adalah positive, di dalam limit dose nya. Perlu diingat, caffeine adalah sejenis chemical yang diguna di dalam bidang perubatan, dan boleh membawa kepada tachycardia, anxiety dan insomnia antara lainnya. Walaubagaimanapun, meminum coffee didapati ada kesan yang elok pada health in general, juga pada cardiovascular. Limit minuman seharian pada caffeine ialah 400mg/sehari.
Cuba pastikan, agar intake coffee anda, dan caffeine nya, adalah selamat. Jangan lupa bahawa minuman lain juga ada caffeinenya (lihat dibawah).
mug of coffee.jpg
Caffeine dalam coffee.jpg
Caffeine dalam tea.jpg
Caffeine dalam energry drinks.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-5-2020 05:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Thanks atas info.sy suka coffee tp kdg xboleh tdo minum...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Tiap2 hari minum, cuma belah pagi aje masa sarapan. Kot ambik lewat petang aje @ malam, memang susah nak tidur, kadang smpai pukul 3 4 pagi pun mata masih segar bugar. Effectnya pagi nanti kepala berdenyut sebab kurang tidur
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Wahhhh..sy suka kopi tp skrg ni minum y instant jelaa..nk bli starbucks ke coffee beans hari2 mmg x lerr..nak brewed sndiri,xde coffee machine..so minum y instant..

Tp sy xleh minum nescafe..nanti sakit kepala..hihihi~

And doc,knp sesetgh org kalau mnum kopi dia xleh tido?why yeee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 07:00 AM | Show all posts
MisXoXo replied at 30-5-2020 05:45 AM
Thanks atas info.sy suka coffee tp kdg xboleh tdo minum...

Ye lah, coffee akan increase alertness dan boleh bantu concentration. Maka, segarlah mata di tengah malam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 07:02 AM | Show all posts
kuzaime replied at 30-5-2020 06:27 AM
Tiap2 hari minum, cuma belah pagi aje masa sarapan. Kot ambik lewat petang aje @ malam, memang susah ...

Juga, boleh membuat kencing malam dan boleh buat dehydration. Caffeine adalah diuretic yang berkesan (pengeluar air dari badan).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 07:13 AM | Show all posts
salmon-suki replied at 30-5-2020 06:45 AM
Wahhhh..sy suka kopi tp skrg ni minum y instant jelaa..nk bli starbucks ke coffee beans hari2 mmg x  ...

Saya tidak begitu sophisticated pada coffee kerana saya tea drinker, jadi, saya hanya tahu minum Nescafe sahaja.
Secara ringkas, dalam neurons ada receptors untuk Adenosine, sejenis neurotransmitter. Mereka ialah AR1, AR2, AR3 dan AR4. Bila Adenosine bergabung pada ARs ini semua, kesannya adalah overallnya menyekat functions brain eg jado lali mengantuk tenang etc. Bila caffeine melekat pada ARs ini, maka Adenosine tidak lagi dapat bergabung padanya, maka tiadalah kesan mengantuk lali tadi.. menjadilan kita alert dan focus.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
i'm allergic to caffeein & milk. lactose intolerance.
kalo minum, mesti perut krem & cirit.

sy lebih kpd  tea drinker. bila minum tea, rasa lebih peaceful.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
iols pernah minum kopi kaw dengan susu pastu rasa nausea. Saya jarang minum kopi, tapi kalau bancuh nak kaw2 lol
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
I like coffee. I can take coffee without sugar and feel so fresh after that. Most days i akan minum kopi pagi pagi. And i boleh minum kopi beberapa cawan sehari. Pagi minum kopi o, nanti tengahari kalau rasa lemau lemau minum lagi secawan, malam sambil tengok berita another cup. Tea ialah minuman sampingan waktu pergi jalan jalan ke, biasanya minum dalam kereta. Macam tak elok pulak banyaknya kopi i minum.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-5-2020 07:13 AM
Saya tidak begitu sophisticated pada coffee kerana saya tea drinker, jadi, saya hanya tahu minum N ...

Oooo..sy mnum black tea je..xpun bt teh halia/lemon/madu kalai xsihat..hahahaha

Urmmm..tp kalau org tu consume coffee tp tetap mengantuk,mcm mana yee?
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy rasa badan dah imune dgn kopi.. Hahaha.. Tengah mlm minum kopi pun tetap sy akan tido dgn jayanya..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak sangat minum kopi pun bole weng kepala,lagi2 kopi yang ade campur herba bagai...iol suka kopi instant essenso brand super campur almond milk,kadang tukar selera kopi kacip fatimah buh cincau,
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 01:53 PM | Show all posts
Saya peminum kopi, black without sugar.  Try limit pagi sahaja sebab diuretic, kulit jadi kering. Kadang-kadang terbabas juga petang & malam.

Kalau terlalu banyak issue di office, petang saya minum teh supaya tenang dan boleh lupakan hal office once melangkah keluar untuk balik rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Beza nescafe and coffee??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-5-2020 07:00 AM
Ye lah, coffee akan increase alertness dan boleh bantu concentration. Maka, segarlah mata di tenga ...

Sy kalau kopi ta ada mslh nk tdo..xkn dtg effct tp kalau nescafe agak sgar la matanya
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm2 kopi ada di pasaran. Kopi janda, kopi jantan, kopi songkok
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Masaalahnya kenapa aku minum nafas jadi laju? Suka nak minum tapi x boleh...adakah Allah pilih aku utk tarik nikmat x boleh menikmati secawan coffee hu hu
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya minum kopi hari2..mmg hantu kopi xkira la kopi mahal mcm espresso, kopi kampung, kopi instant mcm Nescaf semua saya rembat..tapi saya tak minum kopi 3in1. Either black coffee or tambah fresh milk. Kalau dlm sehari tu dh masuk waktu tengah hari saya belum minum kopi langsung (kadang2 xsempat breakfast bila busy), kepala rasa sakit. Tak tahu kenapa. Caffeine addiction kot nk legakan sakit kepala tu saya akan quickly pergi beli Nescaf dlm tin tu dan minum baru hilang sakit kepala
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2020 08:43 PM | Show all posts
bellaa replied at 30-5-2020 07:47 AM
i'm allergic to caffeein & milk. lactose intolerance.
kalo minum, mesti perut krem & cirit.

kita semua ada sedikit lactose intolerance, sebab kita Asians. rasa nya bellaa nyer reaction kuat sikit dari saya bila minum milk pagi2.

saya pun tea drinker; tea ada catechins, boleh buat kita rasa sedikit relaxed
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list