Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4579
View
124
Reply

[Dunia] China ugut serang Taiwan

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-5-2020 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Beijing: China will attack Taiwan if there is no other way of stopping it from becoming independent, one of the country's most senior generals said on Friday, in a rhetorical escalation aimed at the democratic island Beijing claims as its own.

The 2005 law gives the country the legal basis for military action against Taiwan if it secedes or seems about to, making the narrow Taiwan Strait a potential military flashpoint.

Although China has never renounced the use of force to bring Taiwan under its control, it is rare for a top, serving military officer to so explicitly make the threat in a public setting. The comments are especially striking amid international opprobrium over China passing new national security legislation for Chinese-run Hong Kong.

Taiwan's government denounced the comments, saying that threats of war were a violation of international law and that Taiwan has never been a part of the People's Republic of China.

"Taiwan's people will never choose dictatorship nor bow to violence", Taiwan's Mainland Affairs Council said. "Force and unilateral decisions are not the way to resolve problems."

Li is one of a few senior Chinese officers with combat experience, having taken part in China's ill-fated invasion of Vietnam in 1979.

Taiwan is China's most sensitive territorial issue. Beijing says it is a Chinese province, and has denounced the Trump administration's support for the island.
Li Zhanshu, the third-most-senior leader of China's ruling Communist Party and head of China's parliament, told the same event that non-peaceful means were an option of last resort.

"As long as there is a slightest chance of a peaceful resolution, we will put in 100 times the effort," Li said.
However, he added: "We warn Taiwan's pro-independence and separatist forces sternly, the path of Taiwan independence leads to a dead end; any challenge to this law will be severely punished".

Taiwan has shown no interest in being run by autocratic China. It has denounced the repeated military drills near the island and rejected the offer of a "one country, two systems" for a high degree of autonomy.

Taiwanese President Tsai Ing-wen and her Democratic Progressive Party won presidential and parliamentary elections by a landslide in January, vowing to stand up to Beijing.

China is deeply suspicious of Tsai, whom it accuses of being a separatist bent on declaring formal independence. Tsai says Taiwan is already an independent country called, officially, the Republic of China.

The mood in Taiwan has further soured towards China since it passed new national security legislation for Chinese-ruled Hong Kong on Thursday.

Reuters
https://www.google.com/amp/s/amp.smh.com.au/world/asia/chinese-general-threatens-attack-on-taiwan-to-stop-independence-20200529-p54xux.html





IMG_20200530_020913.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-5-2020 02:39 AM | Show all posts
US senyum je..

bisnes..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 04:38 AM | Show all posts

Nak tengok govt semburit Malaysia sokong China Komunis atau sokong Taiwan.

Ingat China itu kuasa besar terutama ekonomi dan ingat juga Malaysia masih berhutang dgn China komunis.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:44 AM | Show all posts
malaysia sama sekali tidak termasuk dlm senarai "musuh" kpd mana2 negara ANDAI mat sabu kekal menteri pertahanan
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 07:10 AM | Show all posts
Hong kong riot pun tak settle lagi ada hati nak tawan taiwan. That little country did just fine without ccps interuption

Makin lama tgk eh those conspiracies stating china ni saja release global pandemic makin betul saja. Devide and conquer.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 07:28 AM | Show all posts
China xde power projection kecuali dengan peluru berpandu balistik
mmg dah bertahun china meningkatkan kemampuan tapi masih xmencukupi
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 07:30 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 29-5-2020 03:28 PM
China xde power projection kecuali dengan peluru berpandu balistik
mmg dah bertahun china meningka ...



Dongak ke langit nunnnnn jauh di atas sana China ada apa? bukan satu bukan dua malah puluhan. Takat nak jammed kan computer di Taiwan sap sap soii maa ~


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
pas serang taiwan, serang malaysia philippines vietnam brunei, blom lg border war dgn india lg, pastu nak rampas mt everest dgn nepal..gile tamak mcm babi, babi ni akan mkn segale bende di laluan dia spt taik, sampah, bangkai..thats China!
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:25 AM | Show all posts
DARSITA replied at 30-5-2020 07:30 AM
Dongak ke langit nunnnnn jauh di atas sana China ada apa? bukan satu bukan dua malah puluhan.  ...

perlu ada ground troop...perang takat guna software dan airforce xmenjamin apa2 klu ground troop xberjaya.
US dan jepun xkan membiarkan taiwan jatuh... apa yg china ada US dan Jepun dah lama ada


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
serang je .mulut celupar kata Malaysia tanam jenazah covid tepi jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Serang taiwan sama mcm serang US..

Hahahaah.. Memandangkan 33 juta tengah jobles kat US. Aku x heran kalau ada peperangan China vs Taiwan + USA.

Peperangan adalah kematian bagi satu pihak tapi keuntungan bagi pihak lain.. Sapa lagi untung kalau bukan company yg berkaitan dgn ketenteraan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:48 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 29-5-2020 04:25 PM
perlu ada ground troop...perang takat guna software dan airforce xmenjamin apa2 klu ground troop x ...


China ada satellite canggih di angkasaraya. I.e Beidou (sekarang ni open system) esok kot perang harus ditutup.


If somebody jamms GPS mcmana US nak attack? pinjam Russian or european system? Russian buddy buddy dgn China.





Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Sibuk nak serang2 orang.
Clean all this covid mess u caused first

Awal2 dulu sepatutnya tutup border. Kenapa biar rakyat ko yg degil tu merayap satu dunia sebar virus
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:01 AM | Show all posts
DARSITA replied at 30-5-2020 08:48 AM
China ada satellite canggih di angkasaraya. I.e Beidou (sekarang ni open system) esok kot perang ...

senang je jam le balik gps china level playing field masing masing ada kemampuan anti satellite warfare tapi US up skit dia ada space drone multipurpose x-37B yg xsiapa tahu apa dia buat kat atas bertahun2 .... yg boleh ditugaskan utk takeout china satelit even russian satellite .... as us citizen you patut lebih tahu




Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:08 AM | Show all posts
Duduk USA sokong cina , Kepala batu api kat malaysia. krisis identiti acik kepam forum
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:09 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 29-5-2020 05:01 PM
senang je jam le balik gps china level playing field masing masing ada kemampuan anti satellite wa ...



Bab jamms ni panjang.. pendek cerita ini satu sebab kenapa Amerika bantah kemasukkan phone dari China dan some apps dari Apple tidak boleh didownload dlm mobile phone China. Tapi di Malaysia mobile phone dari CHina jadi kegilaan.

Kalau perang terputus la hubungan dlm negara juga luar negara. Scary ooo.


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:11 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 29-5-2020 05:08 PM
Duduk USA sokong cina , Kepala batu api kat malaysia. krisis identiti acik kepam forum


Buka minda - benda ni bukan kira sokong ini kira LOGIC. Tapi kalau korang suka berperang padan lah muka satu hari nanti hidup susah.




Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:16 AM | Show all posts
DARSITA replied at 30-5-2020 09:09 AM
Bab jamms ni panjang.. pendek cerita ini satu sebab kenapa Amerika bantah kemasukkan phone dar ...

tapi zaman trump xdenye perang besar-besaran... tu satu kebaikan zaman trump xmacam zaman obama bush clinton
trump main gertak2 dan perang twitter je tu pun org xsuka okla tu perang twitter dri perang betol2

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:17 AM | Show all posts
DARSITA replied at 30-5-2020 09:11 AM
Buka minda - benda ni bukan kira sokong ini kira LOGIC. Tapi kalau korang suka berperang padan l ...

kaka tengah kutuk darsita jgn lah reply. kantoilah

benda ni remeh temeh kan ada option ketiga? win2 situation. china punya military belum hebat lagi. kt south china sea datang kapal perang malaysia, datang abang long amerika , australia , kapal china tak berani buat apa2.

china tak berani sebab tahu mereka akan kalah perang di waktu sekarang. akan datang yes china akan menang sebab teknologi china akan mature dan tak perlu harap technology dari negara luar. jet stealth fighter china pun cap ayam sekadar tiru design dan still boleh detect by radar. berbeza dengan russian punya strategi perang. cipta S400 , S500. termasuk juga nuclear hyper speed missile. china pula nak conquer semua technology atas kapisiti nak jadi number 1 in army.



sokong atau x , malaysia jadi neutral sahaja. malaysia negara kecil perlukan rakan ekonomi amerika dan china. jangan kerana china ada besi buruk kat angkasa lepas nak sokong membuta tuli.



Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:17 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 29-5-2020 05:16 PM
tapi zaman trump xdenye perang besar-besaran... tu satu kebaikan zaman trump xmacam zaman obama bu ...


Itulah pasal aii sokong Trump juga tapi tetiba bab perang China Taiwan pembenci Trumph menyokong USA --- duh!


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list