Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
1906
View
60
Reply

SEJAUH MANA PANDERMIK COVID19, PKP, MCO DAN PKPD MEMBERI KESAN KEPADA EKONOMI, R

[Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-5-2020 06:22 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum,
Saya terpanggil untuk membuka ruang kepada warga FD untuk berkongsi pengalaman, perasaan dan rintihan yg sedang melanda kita semua berikutan pandemik covid19 serta kesan dari peraturan yg sedang ditetapkan oleh kerajaan, PKP. Ada yg rumah tangga tunggang langgang, anak-anak berselerak di kampung, mak bapa pula bekerja dan ada yg hilang sumber pendapatan. Berkongsilah apa yg anda lalui dan mungkin telah lakukan untuk meringankan bebanan hidup untuk jangka pendek dan panjang.

Ada tak sesiapa yg langsung tak ada makanan untuk beberapa hari ini? Mungkin juga ada pihak yg terlepas pandang.


Terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 31-5-2020 09:52 AM | Show all posts
Edited by rospinki at 31-5-2020 09:54 AM

tiada apa yang berubah..hanya pergerakan terhad saja.
musim PKP ni seperti satu lembaran baru bagi kehidupan

seandainya hidup berasaskan prinsip asal ia mudah saja

contoh:

kerja - mencari rezeki
rumah - untuk berehat
anak anak - amanah
raya - hari kemenangan
harta benda - pinjaman
bila bila saja nikmat itu bisa ditarik semula..
malah ada juga rezeki bertambah baik..tuaian menjadi dikala pkp dan perbelanjaan tak banyak.

selama ni aku memnag pkp dari semua orang..keluarga atau taulan.
walau tidak berputus arang atau pertelingkahan..aku senang jauh dan lebih wangi dari dekat dekat. tiada keperluan berabis sana sini nak amik hati sapa2. tapi end up aku juga masih disini utk adik adik yg masih memerlukan pertolongan.

my 2sen..jgn cop iols acah gud2 plak. ni my sincere opinion tau.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2020 09:34 AM | Show all posts
PKP - mendidik hati agar lebih mudah memberi.

Ramai orang yang terkesan.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2020 05:29 PM | Show all posts
Edited by cmf_blingblings at 1-6-2020 05:32 PM

Berair juga mata nak let go my staff tapi bukan hak saya untuk mempertahankan. Kita kena jaga kita dulu baru orang lain. Semoga rezekimu ada di mana-mana adik. Tolong sedaya yg mampu. Orang yg kerja kerajaan mungkin tak rasa apapun malah bersyukur kut sebab gaji macam biasa dan dapat luangkan masa sepenuhnya dgn keluarga terutama anak-anak tapi sebilangan besar rakyat yg bekerja sendiri, business kecil-kecilan dan pekerja swasta mmg terkesan teruk. Contohnya di Langkawi ni majoritinya bekerja di resort dan hotel. Bayangkan dari January hotel kosong dan kebanyakan UPL, half month dan hilang pekerjaan. Bagaimana nak bagi makan anak bini?

Yg ada kepandaian dan kemahiran ada yg turun ke tebing laut menjala. Ada yg ambil upah potong rumput....semalam jumpa kawan kerja travel agent, sepanjang bulan puasa dia jual air kelapa dan ambil upah buat gardening sikit-sikit. Suruh dia datang utk clean my garden kerja berat sikitlah sebab nak tebang pokok-pokok buluh madu yg dah terlampau semak...tanya dia nak kena bayar berapa. Dia kata seikhlas hati kak, jgn bagi saya RM10.00 sudahlah tak lepas nak beli makan anak-anak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2020 05:37 PM | Show all posts
Diharapkan kerajaan dapat membenarkan rentas negeri bagi tujuan percutiaan untuk meransang ekonomi secepat mungkin. Sekarang ada satu dua flight masuk tapi sekadar balik kampung dan urusan kerja. Apa-apapun SOP perlu dipatuhi.

Dengarnya ibu bapa ramai yg menolak cadangan pembukaan sekolah termasuk juga pelajar-pelajar sendiri tapi reason yg paling tinggi sbb homework tak buat atau tak siap. Erk...ingatkan takut covid 19. Takut cikgu rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 09:52 AM | Show all posts
aku aku pra sekolah,susah la nk kena cari pengasuh pulak,bertambah la kos,
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 11:07 AM | Show all posts
Betul ... main problem is nak cari pengasuh.

Anak2 aku - 7 yrs, 5 yrs & 2 yrs ... Sebelum ni tumpang rumah mak. Aku & adik gilir2 WFH. Tapi now dah kerja full, tapi sekolah & taska (+ nursery) masih x bukak .. so sangat struggle rasanya bila dah keje full ni. Mak pulak x berapa sihat, so x sampai hati nak letak kat mak.

Now, mintak tolong pada kak ipar untuk jaga tiga2 anakku. Nak hantar pada orang lain, x berani pulak. So, now hari2 berulang agak jauh (lain daerah) utk hantar anak...

Kos bertambah, i.e. travelling + upah. Taska masih kene bayar tapi cut to half.

Apa2 pon, syukur masih ada kerja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 12:46 PM | Show all posts
aku tgk ramai yg terkesan sebab covid ni.. banyak company susah nak sustain, maka terpaksa let go pekerja.. aku doakan mereka yg terkesan tu cepat dapat kerja baru.. moga urusan mereka mudah segalanya..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
setakat ni aku xterkesan lagi
tp aku risau husband aku sbb post keje dia tu kontrak
kalau ikutkan mac 2021 tamat dan sebelum2 ni mmg sambung je kontrak tu. harap2 covid ni xmenjejaskan status keje dia tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 01:14 PM | Show all posts
faham masalah staff tu..moga dia dimurahkan rezeki.

bagi nomo akaun dia nak trf duir raya.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2020 06:14 PM | Show all posts
Staff aku ni minta dipinda ke UPL unpaid leave.
Baiknya ya Allah. Kaka doakan yg baik-baik aja utk dia dan family.
Dia sanggup datang buat cleaning kat rumah/office nanti kita bayar separately.
Sebab tu kaka sayang staff ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2020 06:18 PM | Show all posts
Jiran-jiran aku nipun sepesen, hangpa dah tak da kerja tetap jgnlah confiden sangat.
Minta ajalah bantuan gomen.
'Takpalah, biaqlah kami tak mau sesak-sesak'

Last-last satu bantuan apapun tak dapat, bayangkan tak kerja berapa bulan dah satu family? Nasib baik menantu Jepun hangpa masih kerja, tidak kebulur satu family.  Masa inilah barang emas 996 berguna kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 04:33 PM | Show all posts
Betul tu @sarahmirza banyak hotel tgh buat promo hebat..adalah below RM100.00Berjaya, Ambong-Ambong, Pelangi, Holiday Villa, Camar (ni hotel baru) dan banyak lagi..
Tg Rhu Resortpun murah sangat-sangat. Murahpun kalau tak benarkan rentas negeri siapa yg nak datangkan?
Harap dapatlah dibuat sesuatu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 05:10 PM | Show all posts
Hari ni on the way ke tempat kerja ada restoran nasi campur Kak Yan di Ulu Melaka dah buka dgn susunan meja 1 meter . Alhamdulillah gedai pulut udang paling sedap di Langkawipun dah buka. Adik tu cakap 3 bulan kak kami tak meniaga.
Nasib baik suami ada gaji walaupun sikit jadilah, rumah sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 05:14 PM | Show all posts
rospinki replied at 2-6-2020 01:14 PM
faham masalah staff tu..moga dia dimurahkan rezeki.

bagi nomo akaun dia nak trf duir raya.

Dia tak perlupun duit raya, Dia lebih kepada few months to go
Bos kami tadi dah email, sedaya upaya tak nak seorangpun pergi. So mungkin Socso boleh bantu sikit sebanyak.
Staff kami ni mmg tau dah dia UPL sbb nak continue business satay family dia
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2020 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings replied at 3-6-2020 05:10 PM
Hari ni on the way ke tempat kerja ada restoran nasi campur Kak Yan di Ulu Melaka dah buka dgn susun ...

Kat mana kedai pulut udang ni sis?
Selalu kalau pegi langkawi beli pulut udang dekat dengan beras terbakar. Awal tahun ni pergi dah tutup kedai tu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2020 11:05 AM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 3-6-2020 05:14 PM
Dia tak perlupun duit raya, Dia lebih kepada few months to go
Bos kami tadi dah email, sedaya u ...

aah socos ada skim bantuan pekerja musim pkp..separuh gaji socso akan bayar.
taknk duit raya ke..ros tengah mengagih agihkan duit raya online semalam..harini dh stop tu dia mengagih agih..mcm hebat tapi sekupang dua je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2020 05:19 PM | Show all posts
bvsf06 replied at 3-6-2020 06:10 PM
Kat mana kedai pulut udang ni sis?
Selalu kalau pegi langkawi beli pulut udang dekat dengan beras ...

Kedai dia haluih jah...
Dia jalan Ulu Melaka, sebelah restoran nasi Kak Yan ka Kak Wan...sebelah kiri.
Ada taman perumahan baru bertentangan gerai ni.
Berpuluh ratus kali pi, rasa dia tetap sama dan kecil comel-comel ja. Kakak suka yg garing-garing sikit

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2020 05:20 PM | Show all posts
rospinki replied at 4-6-2020 11:05 AM
aah socos ada skim bantuan pekerja musim pkp..separuh gaji socso akan bayar.
taknk duit raya ke.. ...

Kalau Socso bayar yg 1200 for each staff then bos tak bagi dia UPL
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2020 05:24 PM | Show all posts
Hari ni ada hal pi Maybank Finance pastu jenguk sat restoran nasi padang dah bukaaaa yeahhhh
Aku ni kalau bab makan yg sedap..happy lah
Lauk dah habis tinggal serdak, dapat gulai nangka sejemput, udang 2 ekor dgn ulam sambal dahhh
Dan offcoz bungkuih daging rendang padang dia. Terbaik.

So uolls kalau pi pekan Kuah tak tau nak makan nasi campur kat mana cari kedai ni..
Dia kat area belakang-belakang sikit. apa tah nama kedai dia SINARAN apa ke benda
Tapi aku suka lauk pauk dia. Tak mahal pulak tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list