Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14893
View
127
Reply

[Tempatan] Gambar Raya Sambil Ramas Punggung Jadi Ikutan.

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-5-2020 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Meskipun Syawal kali ini kita semua menyambutnya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), namun nampaknya ia tetap disambut meriah dengan cara tersendiri.

Dalam umat islam menyambut  1 syawal dalam keadaan bersederhana kerana PKPB, pelbagai perkongsian gambar-gambar raya di sosial media. Namun apa yang menyedihkan, ada gamabar yang tidak sepatutnya di kongsi kepada umum, mula tular. Di twitter misalnya, gaya bergambar raya dengan meramas punggung isteri dan gf menimbulkan rasa kurang senang di kalangan netizan

Bimbang perkara tersebut akan mula menjadi ikutan anak-anak muda, Cikgu Mohd Fadli Salleh tampil memberi nasihat

Trending terbaru di twitter katanya. Berlambak gambar begini orang share kat twitter hari ini.

Gambar raya sambil ramas punggung isteri/gf.

Ia tak sweet okey! Ia memalukan. Ia melampaui batas. Sangat tidak patut kongsi gambar begini pada umum.

Nak sangat ambil gambar ramas bontot isteri ke, gf ke, tunang ke, tolong jangan post kat media sosial. Ia akan menjadi ikutan budak-budak dan remaja. Dan ia bukan budaya yang baik untuk diikuti.

Hari raya ini hari meraikan kemenangan setelah sebulan berpuasa.

Sebulan menahan nafsu. Sebulan kita mendekatkan diri dengan Tuhan. Sebulan kita cuba istiqomah bersedekah solat tarawih, mengaji Quran, tahajud dan sebagainya.

Dan sebaik habis bulan paling mulia, takkan kita nak raikan kemenangan dengan paparkan pada dunia kita sedang meramas punggung isteri sendiri?

Untuk simpanan peribadi, terpulang. Namun untuk berkongsi di media sosial, ia sangat tak patut dan memalukan.

Kita ada budaya ketimuran. Kita ada agama yakni Islam.

Dan trending baru ini langsung tidak mencerminkan budaya, apa lagi agama.

Please stop kongsi gambar begini. Jangan jadikan benda tak elok sebagai trending dan ikutan.

Jika pun tidak malu pada Tuhan, sekurang-kurangnya malulah pada adik-adik dan remaja yang memerhati.
Trending terbaru di twitter katanya. Berlambak gambar begini orang share kat twitter hari ini.

Gambar raya sambil ramas pvnggung isteri/gf.

Ia tak sweet okey! Ia memalukan. Ia melampaui batas. Sangat tidak patut kongsi gambar begini pada umum.

Nak sangat ambil gambar ramas bontot isteri ke, gf ke, tunang ke, tolong jangan post kat media sosial. Ia akan menjadi ikutan budak-budak dan remaja. Dan ia bukan budaya yang baik untuk diikuti.

Hari raya ini hari meraikan kemenangan setelah sebulan berpuasa.

Sebulan menahan nafsu. Sebulan kita mendekatkan diri dengan Tuhan. Sebulan kita cuba istiqomah bersedekah solat tarawih, mengaji Quran, tahajud dan sebagainya.

Dan sebaik habis bulan paling mulia, takkan kita nak raikan kemenangan dengan paparkan pada dunia kita sedang meramas punggung isteri sendiri?

Serius ia tak okey!

Untuk simpanan peribadi, terpulang. Namun untuk berkongsi di media sosial, ia sangat tak patut dan memalukan.

Kita ada budaya ketimuran. Kita ada agama yakni Islam.

Dan trending baru ini langsung tidak mencerminkan budaya, apa lagi agama.

Please stop kongsi gambar begini. Jangan jadikan benda tak elok sebagai trending dan ikutan.

Jika pun tidak malu pada Tuhan, sekurang-kurangnya malulah pada adik-adik dan remaja yang memerhati.


Perkongsian Mohd Fadli Salleh ini mendapat 3.5K reaksi dari netizan, 589 perkongsian dan 711 komen, Rata-rata bersetuju dengan pendapat beliau dan mengecam tindakan mereka kerana seolah-olah merendahkan marvah dan martabat wanita islam

Ini tahun pertama UMAT ISLAM  merayakan Syawal dalam keadaan wab4k cov1id yang masih belum mampu dibaik pulih oleh sesiapa sekalipun. Dijangkakan bahawa vaksin untuk w4bak ini akan diperolehi dihujung tahun hadapan, maka kita semua masih tertakluk dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Di harapkan perkara-perkara yang dianggap mencemar bulan Syawal seperti ini dapat di elakkan. Eloklah kita semua mensyukuri dan memberi contoh yang lebih baik kepada generasi muda seperti memperbanyakkan  takbir dalam talian

Sumber Mohd Fadli Salleh
Screenshot_2020-05-25-15-16-05-84.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-5-2020 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu dan Islam jugak yg suka memperbodohkan diri sendiri and menjatuhkan martabatnya.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Omg..motip beraksi lucah
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Media sosial memang banyak menjahanamkan pemikiran rakyat Malaysia.
Semua berlumba-lumba nak tunjuk bodoh masing2
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Bengap dek PKP lama
Walaupun baru lps puasa 1 bulan
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
dah berzaman la pic tayang cekak jubo ni ada dlm medsoc...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada yang clear tak?
Utk sesi mengenal pelakon filim dewasa neh
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
amik simpan sndri dah la. xmalu ke fmly, parents, mertua tgk. yg bf gf tu lg la. pkai kemaen mlaram acah classy skli gmbr xsmenggah.

knapa pompuan relakn post gmbar laki je yg meramas. klau gliran pompuan kna bgmbar meramas private part laki nk ke korang bt pastu post gmbr bg ttapan umum jga? ke dh wjud challenge mcm tu yg jd ikutan  
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
saja je kan ..nak jugak nmpk bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:52 PM | Show all posts
bila kena kecam
mula la deactive akaun la
tak pun bagi alasan
akaun kena hack la etc
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:53 PM | Show all posts
zaman la ni mmg kena jatuhkan maruah diri & org keliling baru trending ka.
akal masing2 dah bawah tapak kaki.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Orix at 25-5-2020 03:54 PM

Ada dlm al-Quran ke kata gambar pegang muntot sesama muhrim harom ? Janji bertudung n x nmpk bentuk pinggul khuensssszzzz ala2 gambar ibu tgah breastfeed kekdahnya asalkn x nmpak tek. Double standard nyahhh
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:54 PM | Show all posts
shernazz replied at 25-5-2020 03:43 PM
Ada yang clear tak?
Utk sesi mengenal pelakon filim dewasa neh

Cari je kat FB, melambak lambak ada...Dari anak orang smpi ke mak orang posing ala2 mcm ni.
Ada kengkawan aku sendiri pun posing mcm ni...
Bila lalu kat newsfeed, aku cuma mampu mengurut dada...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Syukor kengkawan dan keligs akak suma budak kelas depan tak buat perangai lagha gini.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
dak dak twitter.. expect apa..
la ni dorang adik beradik dengan dak dak wechat..
so bodohnya mesti saling tak tumpah
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Selepas benang psl DS, iols dah tak heran. Pepandai la jaga diri dan kuarga
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dedulu, gbar2 mcm ni hanya nmpk pada pengantin di hari pkhwinan
Sebb masing2 dh penat, tgn pun x larat nak angkat
Tsadai lah d punggung bini tnp sedar
Bila pic dh cuci, ramai2 usik pengantin baru

La ni trending?
Kalau bini boleh buat bodoh
Gf/tunang???
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Jijik perlu ka orang ramai tgk buntut bini kau? nak kongsi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 25-5-2020 03:29 PM
Media sosial memang banyak menjahanamkan pemikiran rakyat Malaysia.
Semua berlumba-lumba nak tunjuk ...

So terbuktilah benar dakwaan Kak Ohgee Mat Daud yg iq netizen mmg 0....tp kanmain tred kat Gosip nun dia dihencap ummah Cari
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingat cantik sangat ler posing melekat, tertonggek macam tu. Yg buat tu bbnu ke mak bbnu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list