Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2694
View
105
Reply

Kucing Kencing Bersepah

[Copy link]

Author: Lavender85    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-5-2020 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum hi semua.
Saya tak pastu thread ni di tempat yang betul ke tak.
Harap harap betul.
Saya ada soalan atau masalah yang kadang2 buat jadi stress jugak la.
Saya ada beberapa ekor kucing.. Saya sayang semua kucing saya.. macam sayang sangat la..
Cuma masalah sekarang kucing2 ni pandai je berak dalam tandas.. Tapi kencing bersepah2.. kadang2 tak dapat tangkap bau kat mana busuk hancing tu.. last2 pakai baju tetiba bahagian bahu hancing.. pastu nk ambik
comforter baru tukar sbb yang pakai cuci tetiba hancing kuning kencing dia.. dalam plastik ikea letak baju2 nak
sedekah , time masa nk hantar tetiba hancing terpaksa cuci balik semua sebelum hantar. paper2 bag shopping semua. bila nak ambik letak barang kasi org tetiba tgk dalam tu semua dh kuning hancing kat penjuru paper semua dah dikencing.. rak kaaut dahla jenis terbuka pun habis dikencing termasuk leather punya kasut.. rasa nk nangis .belum lagi handbag baru dgn cover ipad baru pakai x smpai sehari habis dicakar tajamkan kuku..
Ada tak apa2 tips untuk elak kucing2 ni kencing bersepah lagi? Setakat ni saya cuma mampu membebel marah je anak2 bulus ni.. Tapi tulah bila tengok muka dia dgn mata bulat tu tak sampai hati .. geramm comel.
Thanks semua untuk yang sudi bagi tips.

8455E3C8-A543-4DFC-BEEB-020B820F020E.gif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-5-2020 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok lagi kucing sendiri. Ni kucing jiran dok berak depan rumah aku. Kucing dibiarkan dkt koridor, ni dah beranak pinak dok berak plak. Hari2 kena cuci, sakitnya hati. Patut tegur ke tak budak tu??
Skrg sabar sbb bulan posa je ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
beli la pasir kucing
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 02:40 PM | Show all posts
kucing uols tu on heat laaaa.. yang mancut ni biasanya jantan dah gatal nak berbini..

gi petshop, ada jual pil / spray untuk slowkan hormon kucing tu.. atau, boleh gi vet & mandulkan je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada sekor kucing cmni.tp aku suspect sbb dia dah tua,tu tg buat perangai.kencing berak rata.dulu okay je semenjak 2 menjak ni yg buat perangai.kucing aku umur lebih kurang 7tahun.tp walaupun dia jenis keluar rumah tp bila berak/kencing merata memang dalam pagar rumah je.solution:terpaksa kurung dalam cage.tp kadang2 bg keluar jgk
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sorang anak i pun cam ni..
dah letak litter box tapi dia pilih nak kencing atas lantai..
baru sebulan dua ni..
sebelum ni tak pernah dorang buat hal..
mula-mula i marah gak..
now i redha je la kutip and mop hari-hari..
marah pun bukan dorang faham..
mujur dorang dalam bilik dorang je..
so takde la susah mana..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:02 PM | Show all posts
salah bod ni.
beli pasir kucen.
kalau on heat, kena ikut ckp poremer utk beli pil atopon kembirikan aja.
maklumat yg diberi pun tak cukup. kena bitau jantina, umo, mkn apa.. baru boleh nak bg nasihat penuh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:17 PM | Show all posts
Ada jiran ni dia bela banyak kucing. Mana yg Cantik dia simpan dalam cage mana yg da tua buruk2 dia lepaskan. Tak bagi makan. I plk mmg ada sekor kucing tapi dlm rumah shj. Dek kesiankan kucing2 kurus ni i bagi makan. Tapi da berkuntum plk depan rumah. Kesian sgt la yg kurus2 ni. Ingat nak letak makan jauh sikit menghala ke padang
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:20 PM | Show all posts
Elok kembirikan je untuk stop habits dia macam tu.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:22 PM | Show all posts
xtau sbb xpernah buat dan xde kucing
tapi org cakap....letak botol air sirap
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:24 PM | Show all posts
mandulkan, selalu bersihkan litterbox, letak litterbox lebih.


Screenshot_2020-05-21 KALLY CICHOSZ ( kallywuy)  Instagram photos and videos.png

pernah guna yang ni menjadi sebab dalam tu ada catnip


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:26 PM | Show all posts
beli penyapu harry potter dik, beli penyapu lidi dan bagi setting terbang kejar kucing kencing tu sampa dia taubat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 21-5-2020 03:02 PM
salah bod ni.
beli pasir kucen.
kalau on heat, kena ikut ckp poremer utk beli pil atopon kembirik ...

ouh jantan .. umur dalam setahun. makan biskut kucing + makanan tin gaul nasi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-5-2020 03:26 PM
beli penyapu harry potter dik, beli penyapu lidi dan bagi setting terbang kejar kucing kencing tu s ...

haha kucing taubat.. betul ke? ok nanti sy cuba.. thanks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
komotthecat replied at 21-5-2020 03:24 PM
mandulkan, selalu bersihkan litterbox, letak litterbox lebih.



litterbox dh x pakai lama sejak pandai berak kencing dalam tandas..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mdhelmi replied at 21-5-2020 03:22 PM
xtau sbb xpernah buat dan xde kucing
tapi org cakap....letak botol air sirap

air sirap tu rasanya berak bersepah.. kawasan rumah org2 sini ada buat letak depan rumah
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 21-5-2020 03:20 PM
Elok kembirikan je untuk stop habits dia macam tu.

tapi kalau dah lama biar jd tabiat mmg xleh ubah dah bila mandulkan, kucing aku mcm tu la walaupon sekor je perangai gini tapi dia punya pasal aku xleh letak carpet/tilam kucing tempat dorang. nnt habis kena tanda ngan yg ni. dia umur setahun lebih baru mandulkan, yg lain2 umur 6 bulan lagi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Themilo replied at 21-5-2020 02:40 PM
kucing uols tu on heat laaaa.. yang mancut ni biasanya jantan dah gatal nak berbini..

gi petshop ...

thanks .. ada betul jugak. sbb dia jantan. kucing betina ni dh mandul.. dia je x mandul lagi
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Cubit jer nenen kucen tu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Sape nk adopt kucengg comel.. tolongg sy ada 3 bb kitten ni..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list