Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
883
View
13
Reply

Masalah kerja

[Copy link]

Author: L@1L@    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-4-2020 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi korang,
Aku nak tanya pendapat korang sikit tentang masaalah aku ni. Ceritanya macam ni. Aku start kerja dengan company baru ni bulan 1 hari tu dan sepatutnya bulan 4 hari tu aku dah disahkan jawatan la kan kalau ikut terma dalam offer letter. Tapi tiba2 company tak nak confirmkan aku atas alasan under performed. Aku rasa company ni macam sengaja bagi alasan macam tu disebabkan nak reduce staff dlm keadaan ekonomi sekarang ni.
Aku di beri tempoh 2 bulan lagi untuk tunjukkn yg aku boleh perform. Tapi aku yakin yang memang company nak aku resign je.
Aku nak tanya korang, elok aku tender ke atau tunggu surat pemberhentian saja. Sebab kalau aku resign aku tak dapat nak apply eis. Aku juga nak tau adakah aku boleh apply eis sekiranya aku diberhentikan kerja atas alasan under performed? Sekarang ni pun bukannya senang nak cari kerja.
Mohon jasa baik korang ye.

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-4-2020 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Try je apply mana2 dulu da dpat blah je
Kne bg notis brp lama?
Biasa org nak buang yg xconfirm lg..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
So far masih dpt gaji tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
so u memang tak perform ke macam mana?
cuba jujur u rasa prestasi kerja u sangat baik atau biasa-biasa like orang bagi kerja u buat asal siap?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 03:16 PM | Show all posts
kerja ja.. kalau diberhentikan boleh claim eis.. sambil2 cari kerja baru
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2020 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 29-4-2020 01:51 PM
Try je apply mana2 dulu da dpat blah je
Kne bg notis brp lama?
Biasa org nak buang yg xconfirm lg. ...

Tengah mencuba jugak cari keje lain tapi faham faham je la dengan kondisi sekarang kan. Company tak nak confirmkan aku lepas 3 bulan atas alasan under performed, sekarang ni kira dia extend lagi 2 bulan, kononnya nak tengok performance aku. Tapi aku yakin sangat yang company memang nak suruh aku resign.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2020 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 29-4-2020 02:48 PM
so u memang tak perform ke macam mana?
cuba jujur u rasa prestasi kerja u sangat baik atau biasa-bi ...

Aku buat seperti yang diarahkan, tak mengular, aku pun tak tau lagi la macam mana nak perform.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 29-4-2020 03:16 PM
kerja ja.. kalau diberhentikan boleh claim eis.. sambil2 cari kerja baru

Tu yang aku nak tau, kalau diberhentikan nanti dalam surat tak ke cakap sebab aku tak perform? Boleh ke aku apply eis?
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 03:41 PM | Show all posts
L@1L@ replied at 29-4-2020 03:30 PM
Tu yang aku nak tau, kalau diberhentikan nanti dalam surat tak ke cakap sebab aku tak perform? Bol ...

tu kena check balik dgn eis.. ada syarat2 dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
L@1L@ replied at 29-4-2020 03:28 PM
Aku buat seperti yang diarahkan, tak mengular, aku pun tak tau lagi la macam mana nak perform.

takpe la.. the next 2 months cuba buat yang terbaik..
jangan mengalah dulu..
cuba improve prestasi kerja u..
banyakkan bertanya pada superior dan cuba cari sebanyak ilmu dari mereka dan rakan sekerja..
tunjukkan yang u berminat dengan kerja u..
kalau dorang masih nak extend atau terminate, anggap je la bukan rezeki u untuk kerja kat situ..
at least u dapat banyak ilmu dari situ..
tang eis, i pun tak berapa sure ada ke syarat diberhentikan sebab performance tak boleh claim..
maybe u boleh google juga..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2020 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 29-4-2020 05:02 PM
takpe la.. the next 2 months cuba buat yang terbaik..
jangan mengalah dulu..
cuba improve presta ...

Dah google, tak de dinyatakan blh apply eis sekiranya reason underperformed.
Harap harap ada yang tau pasal ni boleh share kat aku.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Meols pnh apply eis utk bf meols. Kena ada termination letter dr company itu yg paling penting dgn reason kenapa dia berhentikan And then contract yg uols signed. But for ur case rasanya uols call je perkeso directly cause dorg quite helpful.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2020 11:51 AM | Show all posts
aku paham perasaan ko bilamana ko rasa dah buat sehabis baik, tapi tiba2 company cakap ko under perform.. mesti kecewa gila.. apa kata ko pergi jumpa bos tanya area mana yg ko under perform tu.. pastu apa lagi kena improve.. ko teruskan je keje situ sebab tak selamat skang ni kalau ko nak main berenti je.. tapi sambil2 tu ko cari la keje lain.. mana tahu ada rezeki..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
terpaling replied at 2-6-2020 11:51 AM
aku paham perasaan ko bilamana ko rasa dah buat sehabis baik, tapi tiba2 company cakap ko under perf ...

Tq sis, aku dah keje tmpt lain skrg ni. Nmpk macam best tmpt ni, supervisor pun byk membantu. Tak perlu la aku apply eis.
Tq korang. Doakn aku berjaya kt tmpt baru ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list