Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
713
View
8
Reply

Majikan tak bayar gaji

[Copy link]

Author: namr    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-3-2020 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kawan aku berhenti kerja secara baik. Bagi surat resign 14hari dan serve notia elok2. Tapi majikan beliau masih belum bayar gaji. Bila tanya cakap lagi 2,3 hari akan bayar. Bila patut beliau lapor pada jabatan buruh?sbb last dia kerja kat situ pada 29/2 baru ni. So ni dah 10hari, push majikan dulu atau terus lapor jabatan buruh?minta pandangan sikit..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-3-2020 09:33 AM | Show all posts
ko boleh email dulu ex majikan kau, and letak ayat kalau ko x terima gaji pada sekian2 tarikh kau akan bawak benda ni ke pejabat buruh. Kadang HR nak check kalau ex staff ada ambik advance ker, lepas tu ada tolak leave or apa2 benefits yang staff dah pakai so ada calculation dia. Company aku paling2 2 minggu la proses nyer tu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 09:44 AM | Show all posts
kalau dpt jgn lupa kawan2 kt forum belanja makan kfc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2020 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
malutapimahu replied at 10-3-2020 09:33 AM
ko boleh email dulu ex majikan kau, and letak ayat kalau ko x terima gaji pada sekian2 tarikh kau ak ...

Member aku da...aku still keje, kalo nak benti notis 2bulan woi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-3-2020 09:44 AM
kalau dpt jgn lupa kawan2 kt forum belanja makan kfc

Aku pun belum tentu beliau belanja
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 10:13 AM | Show all posts
namr replied at 10-3-2020 10:08 AM
Member aku da...aku still keje, kalo nak benti notis 2bulan woi

panjang nanti nak taip member ko email ex majikan member ko.
aku ringkas kan senang.. ekonomi x baik ni jgn bhti keje kalau xder kerja baru....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 11:01 AM | Show all posts
Notice period 2 minggu ke? ade surat acceptance of resignation dr HR tak? nk tgok.

selalunya kat situ HR akan tulis specific bile akan bayar gaji, n ckp ade kene deduct apa2 tak, n cukup tak serve notice tu. kalau tak cukup, dia akan potong dr gaji..

sbb jarang dga notice period 2 minggu, selalunya sebulan. 7 hr kalau dlm probation period aje..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2020 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Company laki aku kena notis 2bulan. Tp laki aku bg notis 24jam lepas dpt gaji.. settle mslh. Sbb ade yg dh berhenti mcm ni, company xbyr pun gaji dia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2020 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sangkar_Emas7 replied at 10-3-2020 11:01 AM
Notice period 2 minggu ke? ade surat acceptance of resignation dr HR tak? nk tgok.

selalunya kat ...

Tu la sy pun notis 2bulan. Tp sbb sy dh confirm n keje lama.dia ni baru keje sebulan. Pastu katanya offer letter tulis kalo belum confirm notis 14hari aje..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list