CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: ina_na

[PENJAGAAN] PROMOSI RUMPAI LAUT 100G GRED 3A VIOLET RM5 DAN GRED 4A GREEN RM10+POS LAJU RM6

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 11:04 AM |All posts
testimoni pengguna bukanlah satu bukti kukuh yg menunjukkan produk berkesan...kerana bagaimana pula pengguna mempunyai pengetahuan untuk mentafsirkan kesan itu dari makan sesuatu produk...so bagaimana jika pemerhatian yg salah atau testimoni  yg misleading digunakan untuk perniagaan ?????? dan boleh mempengaruhi orang..adakah semua org akan dapat kesan yg sama...so bukankah ini meletakkan pengguna dalam risisko...contoh produk A boleh mengurangkan gula dalam darah untuk pengguna A yg sakit kencing manis.....jika ada pengguna  Z terpengaruh  bagaimana...dan dia penghidap sakit kencing manis....soadakah kesannya sama????adakah level sakit dan type kencing manis yg sama....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 11:09 AM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 10:36 AM
ya betul kajian tu penting utk mengesahkan sesuatu penemuan tu .... tp xde lah pulak sampai dapatk ...
Setakat makan rumpai laut sahaja tidak ada masalah kerana ia adalah bahan semulajadi seperti juga ia menjadi makanan harian oleh penduduk Korea.
umum ya pada pendapat saya ,   adakah  bahan semula jadi maintain sama sepanjang masa...cos kita tak tahu faktor lain seperti pencemaran bagaimana....?????adatak sebarang kemungkinan lah......contoh pencemaran juga boleh berlaku ketika dalam penyimpanan, proses pembungkusan etc etc......

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 11:21 AM |All posts
lebih baik tunjukkan kajian atau bukti analisis kandungan  rumpai yg menunjukkan rumpai mengandungi kollagen???adakah semua protein boleh dianggap kollegen????
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 11:33 AM |All posts
ada seller yg menyampaikan info 100% collegen...pure collagen???so manakah asasnya ia 100% collagen????ini tak misleading pengguna????so buktikan kalau betul 100% pure marine collagen????
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-3-2013 11:33 AM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 11:04 AM
testimoni pengguna bukanlah satu bukti kukuh yg menunjukkan produk berkesan...kerana bagaimana pula  ...

testimoni bkn bukti kukuh tp itu adalah panduan utk pengguna lain ...mcm posting sy yg memula tu...sbg pengguna juga harus bijak n kena banyak bertanya dan utk peniaga kena ada produk knowledge...rumpai laut ni sebagai supplement...ianya boleh menurunkan kandungan gula dlm darah tp bukanlah boleh menyembuhkan penyakit kencing manis ....jdnya sebagai pesakit yg consume rumpai ni utk penyakit kencing manisnya haruslah monitor keadaan diri, kena tau tahap kencing manis sendiri brp level gula ....ubat yg doktor berikan harus terus dimakan....lpstu bila mkn rumpai kena monitor pengambilan harian lepas tu monitor juga aktiviti harian serta senaman dan kawalan pemakanan sebab ada juga faktor lain yg membantu menurun kan kadar gula...ini semua perlu sebab setiap individu aktiviti, pemakanan dll x sama....kadar penerimaan terhadap produk pun x sama...lps tu pengguna juga harus peka terhadap perubahan selepas mkn sesuatu produk tu

pengguna harus rajin bertanya dan peniaga pula jgn marah2 bila bakal pembeli banyak tanya...

mcm mat jenin kata kajian harus ada n umum harus tau...tp adakalanya hasil penemuan kajian xde yg bgtau just keluar kenyataan di akhbar ianya bagus dll ....ada masa tak boleh salahkan peniaga sebab takde sape yg bg sumber kajian tu pd peniaga...kalau ada dah tentu peniaga akan dapatkan kerana dah tentu ianya membantu dr segi sales ...
Chriszen -RM 48 / Dewy - RM50
call/sms: 016 - 601 8014
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-3-2013 11:41 AM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 11:33 AM
ada seller yg menyampaikan info 100% collegen...pure collagen???so manakah asasnya ia 100% collagen? ...

tu marketing strategi...tp tak silap sy dlm blog atau posting kat fb peniaga ada nyatakan hal yg sebenarnya...peniaga akan gunakan terma yg org senang faham dan utk menarik minat bakal pembeli .... bila katakan rumpai org terus fikirkan collagen...ibu collagen ...disebabkan effectnya .... mcm ubat gigi la...org akan bgtau nak beli colgate bila nak beli ubat gigi walaupun brand sebenar yg dibeli adalah darlie ...mee segera....org akan kata nak beli Meggie walau brand yg dibeli tu Mee Sedap or Mamee ....




Chriszen -RM 48 / Dewy - RM50
call/sms: 016 - 601 8014
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 11:53 AM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 11:33 AM
testimoni bkn bukti kukuh tp itu adalah panduan utk pengguna lain ...mcm posting sy yg memula tu.. ...
estimoni bkn bukti kukuh tp itu adalah panduan utk pengguna lain ...mcm posting sy yg memula tu...sbg pengguna juga harus bijak n kena banyak bertanya dan utk peniaga kena ada produk knowledge...rumpai laut ni sebagai supplement...ianya boleh menurunkan kandungan gula dlm darah tp bukanlah boleh menyembuhkan penyakit kencing manis ....jdnya sebagai pesakit yg consume rumpai ni utk penyakit kencing manisnya haruslah monitor keadaan diri, kena tau tahap kencing manis sendiri brp level gula ....ubat yg doktor berikan harus terus dimakan....lpstu bila mkn rumpai kena monitor pengambilan harian lepas tu monitor juga aktiviti harian serta senaman dan kawalan pemakanan sebab ada juga faktor lain yg membantu menurun kan kadar gula...ini semua perlu sebab setiap individu aktiviti, pemakanan dll x sama....kadar penerimaan terhadap produk pun x sama...lps tu pengguna juga harus peka terhadap perubahan selepas mkn sesuatu produk tu

pengguna harus rajin bertanya dan peniaga pula jgn marah2 bila bakal pembeli banyak tanya...

mcm mat jenin kata kajian harus ada n umum harus tau...tp adakalanya hasil penemuan kajian xde yg bgtau just keluar kenyataan di akhbar ianya bagus dll ....ada masa tak boleh salahkan peniaga sebab takde sape yg bg sumber kajian tu pd peniaga...kalau ada dah tentu peniaga akan dapatkan kerana dah tentu ianya membantu dr segi sales ...
tetapi ada kebaikan yg boleh mencegah dan berkaitan dengan tuntutan kesihatan dalam info yg diberikan dan ini boleh memperdayakan pengguna serta testimoni boleh misleading jika dijadikan panduan sebab itu nak counter balik kebaikan2 kena berasas dan ada bukti dengan kajian ilmiah dan saintifik..dan kebaikan produk yg menyentuh tuntutan kesihatan pada saya serius kena ada bukti bagai....

even pengguna tahu tahap kesihatan mereka tetapi jika kebaikan produk claim boleh bagi itu bagi ini, mencegah itu dan ini...dan ia boleh memperdayakan pengguna dan penjual kata boleh-boleh saja...so jika pengguna terpedaya bagaimana...so sebab itu produk juga kena buat medical chekcup ...

  ..pada pendapat saya ini perlu disertakan dengan tangungjawab dengan info yg disampaikan...so kalau tak ada kajian tak ada bukti kenapa tulis dan sampaikan kepada pengguna..itu simple rule...kalau tak tahu ,tak pasti, tak bukti kukuh so jgn cakap lebih senang...kalau tulis juga..so kena bertangugjawab dan kalau tanya perlu jelaskan.....atau adakah tujuan untuk menarik perhatian pengguna untuk penjualan???so penjual tak salah???

kenyataan dalam akhbar pun kena double check... petikan kenyataan mereka tu berasas ke???dan  merujuk kepada kajian yg mana satu???...dijalankan oleh siapa???...dan kalau produk yg ada r n d, kajian saintifik ... maklumat ini boleh dinyatakan bukan dalam akhbar saja....contoh produk yg ada syarikat mereka boleh gunakan website rasmi untuk meletakkan info penyelidikan yg telah dilaksanakan untuk sampai kepada pengguna........contoh kalau rumpai laut so ia under siapa??...fish department sabah ke???....so info kajian dan penyelidikan pelajar universiti atau pengkaji boleh disalurkan kepada orang awam dalam bentuk dokumen pdf ..seperti info lain berkaitan rumpai sabah EC yg disediakan oleh fish department sabah.....itu bagi saya lebih jelas

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 12:00 PM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 11:41 AM
tu marketing strategi...tp tak silap sy dlm blog atau posting kat fb peniaga ada nyatakan hal yg s ...
u marketing strategi...tp tak silap sy dlm blog atau posting kat fb peniaga ada nyatakan hal yg sebenarnya...peniaga akan gunakan terma yg org senang faham dan utk menarik minat bakal pembeli .... bila katakan rumpai org terus fikirkan collagen...ibu collagen ...disebabkan effectnya .... mcm ubat gigi la...org akan bgtau nak beli colgate bila nak beli ubat gigi walaupun brand sebenar yg dibeli adalah darlie ...mee segera....org akan kata nak beli Meggie walau brand yg dibeli tu Mee Sedap or Mamee ....
marketing startegi itu betulkah???.....itu boleh misleading kerana info kena tepat mewakili produk ,dan adakah kesannya ada kajian??adilkah pada pengguna beli sebab teringatkan collagen tapi adakah ia 100% pure collagen?? dan ada claim ia mengandungi kollagen bagai juga so adakah ini hanya setakat terma saja???? ....kenapa ambil contoh ubat gigi  dan mee itu cuma beza pada nama produk tetapi bukan info kandungan produk....

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-3-2013 12:40 PM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 11:53 AM
tetapi ada kebaikan yg boleh mencegah dan berkaitan dengan tuntutan kesihatan dalam info yg diberi ...

medical check up utk produk mentah mcm yg sy tepek kan tu laa....x kan nak ada KKM plak...

apa pun ianya berbalik kepada integriti penjual gak laa...
Chriszen -RM 48 / Dewy - RM50
call/sms: 016 - 601 8014
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 12:48 PM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 12:40 PM
medical check up utk produk mentah mcm yg sy tepek kan tu laa....x kan nak ada KKM plak...

apa  ...
medical check up utk produk mentah mcm yg sy tepek kan tu laa....x kan nak ada KKM plak...

apa pun ianya berbalik kepada integriti penjual gak laa
..maksud saya produk kene melalui kajian saintifik diuji bagai ada  r n d dan bukan setakat mengetahui kandungan tapi bagaima kandungan itu boleh bawa manafaat......dan ada bukti yg berasas setiap tuntutan kesihatan yg dibuat...dan kalau kata ada collagen mana bukti ia ada kajian yg menunjukkan ia ada collagen????..sebab itu kena ada kajian...tak kan  lah senarai panjang boleh tapi bila minta bukti tak dapat bagi....kajian mana kan...so simple rule untuk  integriti kalau tak berasas jgn cakap...kalau tak pasti jgn cakap....kalau tak tahu jgn cakap.....kene telus....

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-3-2013 12:50 PM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 12:00 PM
marketing startegi itu betulkah???.....itu boleh misleading kerana info kena tepat mewakili produk ...

misleading info dlm marketing strategi byk terdapat dimana2 ... dah nama nya strategi ....tp yg membezakan ialah mcm yg sy katakan intregiti ...

tujuan awak baik...nak bg kesedaran pd pengguna dan peniaga tp x perlu la provok lebih2 ... org nak cari rezeki...itu cara mereka masing2 ... awak dah jalankan tanggungjawab utk beri kesedaran pada semua ... jadi terpulang la kan...
Chriszen -RM 48 / Dewy - RM50
call/sms: 016 - 601 8014
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 12:56 PM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 12:50 PM
misleading info dlm marketing strategi byk terdapat dimana2 ... dah nama nya strategi ....tp yg me ...
misleading info dlm marketing strategi byk terdapat dimana2 ... dah nama nya strategi ....tp yg membezakan ialah mcm yg sy katakan intregiti ...

tujuan awak baik...nak bg kesedaran pd pengguna dan peniaga tp x perlu la provok lebih2 ... org nak cari rezeki...itu cara mereka masing2 ... awak dah jalankan tanggungjawab utk beri kesedaran pada semua ... jadi terpulang la kan...
so disebabkan ada org lain buat misleading  ... so matlamat menghalakan cara ke???so dah nama strategi boleh bagi info misleading..itu intregiti???saya tak pernah dengar pula intregiti boleh misleading...sepatutnya kita bukan biarkan itu dijadikanalasan..salah tetap salah

apa maksud awak provoke..mcm manu kamu tafsirkan provoke adakah ikut emosi atau sentimen kamu suka atau tak???so carilah rezeki cara yg halal dan ini peringatan untuk diri saya juga dan pengguna juga mencari duit untuk membeli produk dengan bekerja .....bukan dapat free so kena ingat itu juga..kena win2 situation ok.

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-3-2013 01:14 PM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 12:56 PM
so disebabkan ada org lain buat misleading  ... so matlamat menghalakan cara ke???so dah nama stra ...

misleading tu dr segi tajuk iklan tp info yg diberikan yg sebetulnyer...itu yg sy maksudkan intregriti

matlamat mmg x menghalal kan cara....mcm awak...apa matlamat awak dgn posting2 yg awak post kat sini ...tp adakah awak rasa cara awak tu dpt membantu peniaga atau pembeli...

maksud sy provoke bkn dr segi emsoi sy suka atau tak .... tp persoalan yg sama bertalu2 yg awak utarakan menimbulkan perasaan tidak senang terhadap segelintir forumer ... mmg la awak bebas menyuarakan apa yg awak nak n rasa ...x siapa boleh halang or tahan ke apa

sy nak tanya laa....apa ya matlamat awak ya dok tanya kajian pe semua ni ? adakah utk membuktikan awak benar....peniaga salah bg info tipu semata untuk untung atau nak bg kesedaran pengguna ke atau apa ekk.. dan setakat yg hari ni adakah awak dah capai matlamat awak tu ...

mcm thread ni yg sy nampak matlamatnyer adalah perkongsian pengalaman selepas makan rumpai laut ... takat ni nampaknya mcm dah capai la sebab semua org dok kongsi pengalaman memasing...
Chriszen -RM 48 / Dewy - RM50
call/sms: 016 - 601 8014
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 2-3-2013 01:29 PM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 01:14 PM
misleading tu dr segi tajuk iklan tp info yg diberikan yg sebetulnyer...itu yg sy maksudkan intreg ...

tak perlu tulis banyak bayak sama dia ,buang masa kamu saja~
rumpai laut 1 kg rm25,free pos
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 01:32 PM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 01:14 PM
misleading tu dr segi tajuk iklan tp info yg diberikan yg sebetulnyer...itu yg sy maksudkan intreg ...
isleading tu dr segi tajuk iklan tp info yg diberikan yg sebetulnyer...itu yg sy maksudkan intregriti

matlamat mmg x menghalal kan cara....mcm awak...apa matlamat awak dgn posting2 yg awak post kat sini ...tp adakah awak rasa cara awak tu dpt membantu peniaga atau pembeli...

maksud sy provoke bkn dr segi emsoi sy suka atau tak .... tp persoalan yg sama bertalu2 yg awak utarakan menimbulkan perasaan tidak senang terhadap segelintir forumer ... mmg la awak bebas menyuarakan apa yg awak nak n rasa ...x siapa boleh halang or tahan ke apa

sy nak tanya laa....apa ya matlamat awak ya dok tanya kajian pe semua ni ? adakah utk membuktikan awak benar....peniaga salah bg info tipu semata untuk untung atau nak bg kesedaran pengguna ke atau apa ekk.. dan setakat yg hari ni adakah awak dah capai matlamat awak tu ...

mcm thread ni yg sy nampak matlamatnyer adalah perkongsian pengalaman selepas makan rumpai laut ... takat ni nampaknya mcm dah capai la sebab semua org dok kongsi pengalaman memasing...

adakah kamu pasti semua seller yg menyampaikan 100% pure collgen itu hanya tajuk saja???dan adakah kamu pasti semua seller tak ada yg claim ia mengandungi collagen atau 100% pure collagen???? so kalau telus kenapa tajuk boleh misleading....dengan mengharapkan pengguna terbayangkan collagen tapi isinya ????....ini bukankah boleh misleading...sepatutnya ia kena mewkili produk...dan tidak menepati definasi integriti yg anda katakan

tambahan pula adakah info adakah  kebaikan rumpai yang disenaraikan itu berasas..adakah kajian saintifik yg membuktikannya dan ini penting kerana ada tuntutan yang berkaitan kesihatan

saya tanya kerana  saya ingin tahu....kerana ini adalah lanjutan info2 yg telah dinyatakan disini terlebih dahulu..bukan mahu membuktikan saya benar kerana saya fleksibel jika ada bukti kukuh  menunjukkan ia ada collegen...saya terima..

adakah tanya bertalu-talu itu provoke??? saya rasa tak tepat..kerana itu diterjemahkan ikut pandangan anda...dan ia subjektif

ini forum so ada interaksi dua hala so apa yg saya tanya ia dalam konteks yg sama...dan skop perbincangan juga boleh diperluaskan....

Last edited by mat_jenin on 3-3-2013 09:33 PM

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 01:38 PM |All posts
nature0326 posted on 2-3-2013 01:29 PM
tak perlu tulis banyak bayak sama dia ,buang masa kamu saja~

so kalau mcm itu kamu seller kan...so untuk tidak membuang masa so sila bagi bukti atau huraian  untuk buktikan apa yg kamu sampaikan infonya berasas terlebih dahulu...

wow banyak juga info kebaikan yg kamu senaraikan dan ada tuntutan kesihatan..so boleh jelasakn

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 01:48 PM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 01:14 PM
misleading tu dr segi tajuk iklan tp info yg diberikan yg sebetulnyer...itu yg sy maksudkan intreg ...
atlamat mmg x menghalal kan cara....mcm awak...apa matlamat awak dgn posting2 yg awak post kat sini ...tp adakah awak rasa cara awak tu dpt membantu peniaga atau pembeli...

adakah kamu berpendapat info dari peniaga dengan stretegi misleading itu boleh membantu pembeli???

ini yg kamu tulis seperti dibawah????

misleading info dlm marketing strategi byk terdapat dimana2 ... dah nama nya strategi ....tp yg membezakan ialah mcm yg sy katakan intregiti ...

adakah intregiti  boleh bagi misleading even tajuk saja dengan harapan orang terbayang produk seperti itu tapi hakikatnya bukan...(selagi tiada bukti kukuh)...itu boleh dihalalkan untuk mencapai matlamat?????

Last edited by mat_jenin on 2-3-2013 03:03 PM

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 01:56 PM |All posts
Dari maksud yang didapati dari Kamus di atas, integriti adalah sifat jati diri yang merangkumi juga keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai, boleh pegang cakapnya, dll
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 02:13 PM |All posts
shieda posted on 2-3-2013 11:41 AM
tu marketing strategi...tp tak silap sy dlm blog atau posting kat fb peniaga ada nyatakan hal yg s ...

tu marketing strategi...tp tak silap sy dlm blog atau posting kat fb peniaga ada nyatakan hal yg sebenarnya...peniaga akan gunakan terma yg org senang faham dan utk menarik minat bakal pembeli .... bila katakan rumpai org terus fikirkan collagen...ibu collagen ...disebabkan effectnya .... mcm ubat gigi la...org akan bgtau nak beli colgate bila nak beli ubat gigi walaupun brand sebenar yg dibeli adalah darlie ...mee segera....org akan kata nak beli Meggie walau brand yg dibeli tu Mee Sedap or Mamee ....
-----------------------------------------------------

boleh ke jual benda  (A) tapi  cakap benda (Z)....dan benda sebenar A tidak mengandungi bahan seperti benda Z...(umum)

contoh ubat gigi dan darlie tu ia still produk yg kegunaan sama iaitu untuk mengosok gigi even tidak tepat juga kerana adakah bahannya sama??????

tapi rumpai laut dan 100% kollagen ni jauh beza  mcm bumi dengan langit........collagen mempunyai sifat2 yg tersendiri yg membina ia sebagai collagen,  begitu juga rumpai laut....dan ada produk 100% collagen juga dijual dipasaran...seperti collagen powder..so bagaimana mahu jual rumpai kata collagen. 100%  ..sebab produk collagen 100% memang ada...???

jgn bagi alasan lah menggunakan terma yg org senang faham...tapi bukankah ini mengelirukan dan kena dijelaskan semula...dan yg paling penting bagaimana mahu mengangkat martabat si rumpai jika ia tidak dikenali  dengan rumpai dan pengguna yg beli pun akhirnya tahu itu rumpai sebab rupanya ialah  rumpai...bukan kollagen 100%......




Last edited by mat_jenin on 2-3-2013 02:25 PM

Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-3-2013 02:19 PM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 02:13 PM
tu marketing strategi...tp tak silap sy dlm blog atau posting kat fb peniaga ada nyatakan hal yg s ...

rumpai ni mmg bukan collagen. tumbuhan tidak akan mengeluarkan collagen atau terdiri dari collagen. ini asas pelajaran sains, hanya binatang (termasuk manusia) saja yang mengeluarkan collagen.

marine collagen asli hanya terdapat dari ikan atau haiwan2 laut saja dan tidak dari rumpai. yg berkata begitu kalau pun niat hanya nak melakukan jualan, tetap menipu namanya.
ANYTHING YOU CAN DO, I CAN DO BETTER.

Ke arah karatz sampah sifar.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 02:28 PM |All posts
Santeira posted on 2-3-2013 02:19 PM
rumpai ni mmg bukan collagen. tumbuhan tidak akan mengeluarkan collagen atau terdiri dari collagen ...

ya terima kasih atas penjelasan

tapi ada org kata boleh ...terma je guna perktaan 100% collagen nak bgi org faham supaya org terbayang collagen  ..itu integriti katanya...

Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-3-2013 02:30 PM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 02:28 PM
ya terima kasih atas penjelasan

tapi ada org kata boleh ...terma je guna perktaan 100% collagen ...

that's not integrity. that's pure, unadulterated lie. sedih memikirkan mcam2 cara orang nak tipu org sekarang ni.
ANYTHING YOU CAN DO, I CAN DO BETTER.

Ke arah karatz sampah sifar.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 02:31 PM |All posts
Santeira posted on 2-3-2013 02:30 PM
that's not integrity. that's pure, unadulterated lie. sedih memikirkan mcam2 cara orang nak tipu o ...

.....................
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 2-3-2013 03:10 PM |All posts
mat_jenin posted on 2-3-2013 01:38 PM
so kalau mcm itu kamu seller kan...so untuk tidak membuang masa so sila bagi bukti atau huraian  u ...

kalau tak percaya ada khasiat jangan makan ,tak dah org ambil pistol paksa kamu makan`~
rumpai laut 1 kg rm25,free pos
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-3-2013 03:13 PM |All posts
Tak kesah pn klu takde collagen..yg pntg ianye mmpunyai khasiat yg baik..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 26-7-2014 02:15 AM , Processed in 0.147586 second(s), 20 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top