salimrock posted on 10-10-2012 02:32 PM

Motosikal Keeway Benelli

sapa pernah dgr pasal moto ni?


http://benelli.keeway.my/company.htm

yg wa baca dr website, katanye china ni beli syarikat benelli ni dari Italy, pembuat motosikal tertua di Italy...

jd agak2 ok ke moto ni, ?

dune1989 posted on 10-10-2012 02:59 PM

salam uncle salim hehe,

saya nak bagi pendapat seposen saya,

Since company ni baru eh,
with the price quite cheap khuatir dia ada downgrade quality,
but then kita kena tunggu review within 2 3 years dari pengguna,
sebab the perception of downgrade quality ni dicetus apabila kita tengok motosikal sama kelas darinya mahal,
dan dengar term "made in china" even dia beli company Italy memang buat kita fikir,
elok ke tak motor ni sebab barang2 made in china rata2 mudah out,
kalau nak beli, kena bare in my mind if anything happen kena tabahlah,

spare part certain parts senang macam tayar, sport rim, rantai, absorber,
benda tu kita boleh cari brand2 lain, tapi kalau ECU ke, coverset ke, kena cari dkt SC depa la,
and for your info, ada seorang geng ZZRianz ada beli satu motor Keeway ni, elok je buat konvoi aritu,
dan aku pernah jumpa yg guna Keeway 200 mcm FZ tu travel dkt highway 2 orang,
nampak smart, dan aku tgk finishing cover set dia mmg cun.. tp tak tau la akan datang mcm mana..

my suggestion is 50/50 la,
by at your own risk

salimrock posted on 10-10-2012 03:35 PM

dune1989 posted on 10-10-2012 02:59 PM static/image/common/back.gif
salam uncle salim hehe,

saya nak bagi pendapat seposen saya,


tu la pasal, member wa pakai moto naza blade pun ckp mentence mahal,tak setanding dgn performance dia... ke mgkn moto2 besar ni semua mentenace mahal kot...

dune1989 posted on 10-10-2012 03:45 PM

salimrock posted on 10-10-2012 03:35 PM static/image/common/back.gif
tu la pasal, member wa pakai moto naza blade pun ckp mentence mahal,tak setanding dgn performance  ...

ermm, naza blade hat yg mana satu eh?
250 ke 650 tu? kalau hat 250 mmg kureng power sket,
enjin v-twin 5 gear, nk lawan ninja 250 rasanya kalah dgn paralel 2inline 6 gear,
tapi aku tak rasa motor keeway ni mentenen mahal kot,
sebab price dia jauh rendah, aku aku expect kalau ko beli motor Keeway 200 tu la kan,
oil filter sebijik, spark plug sebijik dan minyak pelincir sebotol atau 2 botol,
rasanya roughly below RM100 la,
ZZR aku ni kalau minyak pelincir 10W-40 2 botol + oil filter RM101,

maintenance motor besar ni relatively mahal compare dgn kapchai,
sebab ketahanan parts2 dia jauh beza,
aku bagi dua contoh eh, satu tayar dan satu absorber,

hat tayar ni, aku ada member pakai ZZR 250 guna Pirelli Sport Demon size 140/70/17,
dia guna tayar tu 8 bulan, purata weekday dia jalan hari2 200KM/H,
so aku congak nearly 40K KM dia jalan baru tayar botak, tayar Pirelli ni reger dia RM300 gitu,

compare dgn kapchai let say kriss 100 (aku pakai hat ni dulu), size 80-90, RM75, brand Brightstone,
paling jauh aku penah sesah 13K KM - 14K KM, pastu dah nak botak aku tukar, Kriss ni pun byk travelling tau, Ipoh - Sungai Petani, Ipoh - KL, tayar dia kurang tahan berbanding tayar Pirelli tu..

Absorber ZZR 250 aku ni dari dulu sampai sekarang tak penah tukar,
reg tahun 1996, sekarang dah 2012, motor dah 16 tahun, warna dah uzur tapi sedap lg,
yang kantoi sekarang setakat bushing dia aje, tukar bushing setel dah,

ayah aku guna EX-5, pakai 2-3 tahun, dah out, kena tukar brand lain, macam2 la hat gas la, hat biasa la, paling teruk 1-2 tahun aje tahan..

so aku simpulkan motor besar ni mahal sbb ketahanan parts dia, mungkin ko kena simpan extra cash utk wear and tear dia je.. mentenen biasa aku bajet tak mahal la.. kalau ko beli hat kawasaki tu. leh la aku share certain things apa yg aku tau

TayarBeskal posted on 12-10-2012 03:10 PM

boleh cuba try test motor brand tu berr. cuma aku penah baca komen Indonesia (awal dari kita), head block+piston cepat pecah, arm siap berkecai dalam enjin, camshaft ntah hape jadi nye!!?? itu komen dewang la. Tp klu ikut logiknye, Brand Italy made in China... hmmm Benelli nak ke brand dewang output mcm tu aaaa? http://www.laymark.com/l/o/77.gif

tuan_wu posted on 15-10-2012 01:12 PM

dah ada tred psl moto ni----->klik^^
Page: [1]
View full: Motosikal Keeway Benelli